Η γαλλική εφημερίδα Le Nouvel Observateur, επικαλούμενη ανώνυμες γαλλικές στρατιωτικές πηγές  ανέφερε σε άρθρο της ότι , στις αρχές του Ιανουαρίου στον Βισκαϊκό Κόλπο, έκανε την εμφάνιση του  ρωσικό  πυρηνοκίνητο υποβρύχιο .

Η εμφάνιση του  κοντά στην ακτή της Γαλλίας κινητοποίησε όπως ήταν αναμενόμενο το γαλλικό ναυτικό. Το  υποβρύχιο δεν διευκρινίστηκε αλλά πιθανόν έφερε βαλλιστικούς πυραύλους με  πυρηνικές κεφαλές, αναφέρει ρωσικό δημοσίευμα .

Η εφημρίδα Le Nouvel Observateur, τόνισε  ότι από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αυτή ήταν  η πρώτη εμφάνιση  ενός ρωσικού υποβρυχίου στην περιοχή της Γαλλίας. Το Υπουργείο  Άμυνας της Γαλλίας δεν  επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε τις πληροφορίες αυτές.

Μέχρι σήμερα μόνο τα υποβρύχια των  στόλων χωρών της δύσης   αλώνιζαν το ανατολικό τμήμα του Ατλαντικού Ωκεανού, σε τακτική βάση. Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2009, στα ανοικτά των ακτών της Βρετανίας έγινε σύγκρουση του γαλλικού πυρηνικού υποβρυχίου Le Triomphant και του  βρετανικού Vanguard.

Τα ρωσικά υποβρύχια όμως κινούνται  περιοδικά στο ανατολικό τμήμα του Ατλαντικού, κατά κανόνα, στη διασταύρωση της υδάτινης αρτηρίας που συνδέει την περιοχή αυτή με την Αρκτική και  την Μεσόγειο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ