Στα ύψη το «θερμόμετρο» στην κορεατική Χερσόνησο – Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε νέες πυρηνικές δοκιμές
Το καθεστώς της Pyongyang ανακοίνωσε πως προχώρησε στη σμίκρυνση μιας πυρηνικής βόμβας ικανής να μεταφερθεί στην κεφαλή ενός βαλλιστικού πυραύλου. Εν μέσω συνεχούς αυξανόμενης έντασης στην κορεατική χερσόνησο ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong–Un έδωσε εντολή για την πραγματοποίηση νέων πυρηνικών δοκιμών ανακοίνωσε σήμερα το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας.
Οι νέες δοκιμές έρχονται λίγες ημέρες μετά αφότου οι νοτιοκορεατικές και οι αμερικανικές δυνάμεις ξεκίνησαν νέες ασκήσεις με βασικό σενάριο της άμυνα σε περίπτωση μαζικής εισβολής στη χώρα, ασκήσεις τις οποίες η Βόρεια Κορέα αποδοκίμασε έντονα.
Η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησε έχει γίνει ιδιαίτερα επίφοβη ύστερα από τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Pyongyang και στις οποίες φαίνεται ο Kim Jong–Un να στέκεται δίπλα σε μια βόμβα την οποία τα κρατικά ΜΜΕ της χώρας περιέγραψαν ως μια πυρηνική βόμβα υπό σμίκρυνση.
Πριν την εμφάνιση της φωτογραφίας οι δυτικοί αναλυτές εξέφραζαν τις αμφιβολίες τους ότι η Βόρεια Κορέα είχε τη δυνατότητα να αναπτύξει πυρηνικά όπλα τα οποία θα μπορούν να εξοπλίσουν τους βαλλιστικούς πυραύλους που έχει αναπτύξει οι βορειοκορεάτες.
Αν και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας είπε πως το νέο όπλο θα απαιτήσει περισσότερες δοκιμές εντούτοις η Δύση παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.
Το κρατικό KCNA της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε πως ο Kim «διέταξε την πραγματοποίηση περισσότερων δοκιμών για να διαπιστωθεί η καταστρεπτική ισχύς των νέων πυρηνικών όπλων», ενώ ανακοινώθηκε επίσης πως η εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας στην ανατολική Θάλασσα της Ιαπωνίας ήταν μέρος των συνολικών πυρηνικών δοκιμών ενώ στις 7 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε πως έθεσε σε τροχιά ένα δορυφόρο, χρησιμοποιώντας ένα βαλλιστικό πύραυλο μεγάλης εμβέλειας.
Ο Kim αποδοκίμασε επίσης τις κοινές ασκήσεις ΗΠΑ και Νότιας Κορέας αποκαλώντας τες ως «φτηνή επίδειξη δύναμης» ενώ προειδοποίησε πως εάν «πειραχτεί έστω και ένα δέντρο ή ένα φυτό της Βόρειας Κορέας αυτή θα απαντήσει με πλήρη επίθεση με το σύνολο των επιθετικών της όπλων».