Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το ζεύγος των μακελάρηδων του Σαν Μπερναρντίνο σχετιζόταν με διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις ή συμμετείχαν σε κάποιον πυρήνα τρομοκρατικής ομάδας. Ο διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόμι δήλωσε την Τετάρτη (16/12) πως οι έρευνες που έχουν γίνει από τις αρχές μέχρι σήμερα, δεν έχουν βρει αποδεικτικά στοιχεία που να συνιστούν ότι οι φερόμενοι δράστες της σφαγής στο Σαν Μπερναρντίνο, με 14 νεκρούς, ήταν μέλη κάποιου πυρήνα, ούτε ότι είχαν οποιαδήποτε επαφή με μαχητικές οργανώσεις στο εξωτερικό.

Ο 28χρονος Σάγεντ Ριζουάν Φαρούκ και η 29χρονη Τασφίν Μαλίκ είχαν ταχθεί υπέρ του «τζιχάντ» και του να πεθάνουν ως «μάρτυρες» σε ιδιωτικές τους συνομιλίες, αλλά ποτέ ανοικτά σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ο Κόμι σε συνέντευξη Τύπου στην Νέα Υόρκη.

«Αυτές οι συνομιλίες (για τον τζιχάντ) είναι ιδιωτικά μηνύματα μεταξύ τους», δήλωσε ο Κόμι. «Έως τώρα οι έρευνες δεν έχουν βρει αποδεικτικά στοιχεία αναρτήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από κανέναν από τους δυο που να δείχνουν την προσήλωση τους στο τζιχάντ ή στο να πεθάνουν ως μάρτυρες», πρόσθεσε, ενώ χαρακτήρισε παραπληροφόρηση» τα δημοσιεύματα που ανέφεραν πως η Μαλίκ είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος με ανάρτηση της στο Facebook.

Ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας των ΗΠΑ σημείωσε πως οι φερόμενοι δράστες ριζοσπαστικοποιήθηκαν πριν από την εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους, σημειώνοντας πως οι έρευνες συνεχίζονται και οι αρχές προσπαθούν να βρουν πού πήγαν οι δράστες και τι έκαναν κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ωρών μετά την επίθεση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ