Είναι γεγονός ότι μια «αστοχία» ή ένα «θερμό επεισόδιο» στην εύφλεκτη πλέον περιοχή της Α. Μεσογείου, μπορεί να προκαλέσει χωρίς υπερβολή μια πολεμική κόλαση, που όμοιά της, δεν έχει υπάρξει στην ιστορία. Δεδομένων των τεράστιων πολεμικών δυνάμεων που έχουν συγκεντρωθεί, δεν είναι υπερβολή να μιλήσει κανείς για συνθήκες νέου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το έναυσμα ειδικά στη Δύση, για τη μεταφορά μεγάλης ισχύος πυρός στη Μεσόγειο, δόθηκε μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, όταν ο Φρανσουά Ολάντ έδωσε το «πράσινο φως» στη γαλλική πολεμική αεροπορία να επιτεθεί σε θέσεις του «ισλαμικού κράτους» στην Συρία.

Ήταν σαφές το τι θα επακολουθήσει μετά τις δηλώσεις Ολάντ, ότι η επίθεση στο Παρίσι ήταν «μία πράξη πολέμου». Έτσι, η Γαλλία δήλωσε «παρών» στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και του «Ισλαμικού Κράτους», ζητώντας παράλληλα και τη συνδρομή τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Ε.Ε.

Μια μεγάλη δύναμη στρατιωτών, 75 μαχητικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων, ήδη βρίσκονται ανοικτά της Συρίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Γαλλία διαθέτει και το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο, Charles de Gaulle, το οποίο βρίσκεται ήδη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ ανέπτυξαν 18 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15C στην τουρκική αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, σε σύνολο 170 μαχητικών αεροσκαφών που διαθέτουν στην περιοχή, καθώς και αντιαεροπορικούς πυραύλους «πάτριοτ».

Στην αεροπορική δύναμη πυρός της Δύσης, προστίθενται και αεροσκάφη του Καναδά και της Αυστραλίας, τα οποία συνδράμουν στις επιχειρήσεις των αμερικανικών. Επίσης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκονται αεροπλανοφόρα, φρεγάτες και πυρηνοκίνητα υποβρύχια των ΗΠΑ και της Γαλλίας, όπως και ισχυρή ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ. Από την πλευρά των εξτρεμιστών του «ισλαμικού κράτους» και των «μετριοπαθών ισλαμιστών» εκτιμάται ότι υπάρχει σύγχρονος αντιαεροπορικός οπλισμός, ίσως και χημικά όπλα.

Αναμφίβολα, η Ρωσία υπερέχει τόσο στη δύναμη πυρός, όσο και στη σύγχρονη πολεμική μηχανή που διαθέτει. Ειδικά σε επίπεδο αεροπορικών επιχειρήσεων, η Μόσχα παρά τον σαφή μικρότερο αριθμό αεροσκαφών στη Μ. Ανατολή έναντι της Δύσης, είναι ανίκητη στη συνολική δύναμη πυρός, με τα σύγχρονα οπλικά συστήματα που διαθέτει.

Παράλληλα, τα τελευταίας γενιάς αεροσκάφη, SU-34,35, εκτός των γνωστών βομβαρδιστικών και της μεγάλης δύναμη μαχητικών ελικοπτέρων που έχουν μεταφερθεί στην πρόσφατα δημιουργηθείσα στρατιωτική βάση της Λατάκεια, κάνουν τη διαφορά στις αεροπορικές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, η αεροπορική βάση Khmeim Ι στη Λατάκεια της Συρίας, φιλοξενεί μοίρες αεροσκαφών Su-27SM και Su-30Μ όπως και Su-34 και Su-24 βομβαρδιστικά της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία όλα διεξάγουν αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η αεροπορική βάση προστατεύεται από σύγχρονα συστήματα αεράμυνας και ραντάρ.

Το S-400 είναι το πιο προηγμένο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας της Ρωσίας. Είναι αναβάθμιση του S-300 Growler, που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από την Almaz Antei. Τα συστήματα S-400 χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της αεράμυνας με μεγάλου και μέσου βεληνεκούς πυραύλους που μπορούν να χτυπήσουν εναέριους στόχους έως και 400 χιλιόμετρα μακριά.

Το S-400 είναι σε θέση να χτυπήσει αεροσκάφη, καθώς και βαλλιστικούς πυραύλους αλλά και πυραύλους Κρουζ. Το σύστημα περιλαμβάνει ραντάρ, εκτοξευτές πυραύλων και θέσεις διοίκησης, λειτουργείται αποκλειστικά από το ρωσικό στρατό. Παράλληλα, η Ρωσία, εφοδίασε πρόσφατα την Συρία με υπερσύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ