Πηγή στο συριακό στρατό επισημαίνει ότι δυνάμεις των ανταρτών τις τελευταίες εβδομάδες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο αντιαρματικούς πυραύλους αμερικανικής κατασκευής, που έχει πληρώσει η Σαουδική Αραβία και έχουν μεταφερθεί στη Συρία μέσω Τουρκίας.

Οι πύραυλοι TOW αποτελούν το πιο ισχυρό όπλο που διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους οι αντάρτικες ομάδες. Η χρήση τους είναι όλο και πιο συχνή από την 30ή Σεπτεμβρίου.

«Μέσα από την πορεία των μαχών, έγινε εμφανές ότι οι τρομοκράτες έχουν μεγαλύτερη ποσότητα αμερικανικών αντιαρματικών πυραύλων TOW. Ξεκίνησαν να χρησιμοποιήσουν εντατικά αυτό το όπλο», δήλωσε η πηγή. 

«Αυτό το όπλο, [οι πύραυλοι] TOW, φυσικά επηρεάζει τη δράση των μονάδων τεθωρακισμένων. Σαφώς, είναι ένα γνωστό αμερικανικό όπλο, ο αντίκτυπος του οποίου στην μάχη είναι γνωστός: είναι αποτελεσματικό ενάντια σε άρματα μάχης», σημείωσε η πηγή. «Κάνουν εκτεταμένη χρήση των πυραύλων, που υποδεικνύει ότι έχουν απόθεμα», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος μιας οργάνωσης ανταρτών που μάχεται στα νότια του Χαλεπιού και έχει στο οπλοστάσιο της τέτοιους πυραύλους επιβεβαίωσε πως οι μαχητές της δεν έχουν έλλειψη πυραύλων σήμερα, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Είπε πάντως ότι διαθέτουν μόνο ένα τρίποδο για την εκτόξευσή τους.

Πύραυλοι TOW προμηθεύτηκαν σε αντάρτες, βάσει του προγράμματος εκπαίδευσης και υποστήριξης οργανώσεων από τις ΗΠΑ. Η υποστήριξη αυτή περιλαμβάνει σε κάποιες περιπτώσεις εκπαίδευση από τη CIA, την υπηρεσία κατασκοπείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, και για τη χρήση των TOW.

Στις 31 Οκτωβρίου το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε από την Ουάσιγκτον ότι η CIA, σε συνεργασία με την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, διεύρυναν πρόσφατα τον κατάλογο των οργανώσεων ανταρτών στις οποίες χορηγούν οπλισμό μυστικά, συμπεριλαμβανομένων TOW.

Η συριακή στρατιωτική πηγή τόνισε πως η αυξημένη χρήση του συγκεκριμένου όπλου καταγράφεται από τα τέλη Οκτωβρίου, ειδικά στην περιοχή μεταξύ των επαρχιών Ιντλίμπ και Χάμα.

«Η χώρα που πληρώνει είναι η Σαουδική Αραβία και η χώρα που διασφαλίζει τη μεταφορά τους η Τουρκία», επέμεινε η πηγή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ