Με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι το WikiLeaks ανέβασε στον ιστότοπο τη συνομιλία που είχαν το 2010 ο επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών της Συρίας, ο Αμερικανός διπλωμάτης (τότε επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) αλλά και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας.

Όπως μπορείτε να διαβάσετε και στο παρακάτω απόσπασμα συζήτησαν μέχρι και το ενδεχόμενο συνεργασίας Συρίας και ΗΠΑ.

Το απόσπασμα

O Μαμλούκ (επικεφαλής των συριακών μυστικών υπηρεσιών) εξηγεί τις μεθόδους των μυστικών υπηρεσιών της Συρίας. Είπε ότι η Συρία υπήρξε πιο αποτελεσματική από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες στην περιοχή στην καταπολέμηση των τρομοκρατικών ομάδων γιατί «είμαστε πρακτικοί και όχι «θεωρητικοί». Δήλωσε ότι η επιτυχία της έγκειται στην διείσδυσή της στις τρομοκρατικές ομάδες. «Κατ’ αρχήν δεν τους επιτιθέμαστε ή τους σκοτώνουμε άμεσα αλλά ενσωματωνόμαστε σε αυτούς και μόνο την κατάλληλη στιγμή κινούμαστε».

Χαρακτηρίζοντας την όλη διαδικασία ως «πολύπλοκη» ο Μαμλούκ είπε ότι το αποτέλεσμα είχε ως αποτέλεσμα την κράτηση πολλών τρομοκρατών, εξαλείφοντας τρομοκρατικούς πυρήνες και αποτρέποντας την είσοδο στο Ιράκ εκατοντάδων τρομοκρατών. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι κάποιοι τρομοκράτες περνούν στο Ιράκ από την Συρία. «Βεβαίως θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, αλλά εάν ξεκινήσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί σας θα οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα και μπορούμε να προστατεύσουμε καλύτερα τα συμφέροντα μας» κατέληξε.

Σύμφωνα με τον Μαμλούκ, η προηγούμενη εμπειρία συνεργασίας της Συρίας με τις ΗΠΑ σε θέματα μυστικών υπηρεσιών «δεν ήταν ευτυχές γεγονός». Δήλωσε ότι η Συρία ελπίζει ότι κάθε μελλοντική συνεργασία θα είναι επί ίσοις όροις και διευκρίνισε ότι αυτό σημαίνει ότι θα επιτραπεί στη Συρία να «ηγείται» των αντι-τρομοκρατικών προσπαθειών. Κάνοντας αναφορά στο «πλούτο πληροφοριών» που η Συρία συγκέντρωσε, έχοντας διεισδύσει στις τρομοκρατικές ομάδες, ο Μαμλούκ δήλωσε ότι «έχουμε μεγάλη εμπειρία και γνωρίζουμε τις ομάδες αυτές.

Είναι η περιοχή μας και την γνωρίζουμε. Είμαστε στο πεδίο και θα έπρεπε να έχουμε το πρώτο χέρι».

ΠΙΘΑΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ: Ο Μαμλούκ αναγνώρισε την ασφάλεια στα ιρακινά σύνορα ωςμια περιοχή όπου θα μπορούσαν να συνεργαστούν Συρία και ΗΠΑ. Περιέγραψε τη Συρία ως έτοιμη να προχωρήσει σε τριμερείς συνομιλίες για την ασφάλεια στα σύνορα, αλλά πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε σε ένα «παγωμένο σημείο» μέχρι τις ιρακινές εκλογές. Πρόσθεσε δε ότι η συνεργασία αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στην συνεργασία σε άλλες περιοχές.

Ο Μπεντζαμίν (αμερικανός διπλωμάτης, τότε επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ), υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επιτευχθεί ένα ασφαλές και σταθερό Ιράκ , υποστήριξε ότι ένα σημαντικό μέτρο προόδου σε αυτό το ζήτημα είναι η περαιτέρω επιτυχία στην μείωση της ροής των ξένων πολεμιστών και η αντιμετώπιση αυτών που τους διευκολύνουν. Ο Μαμλούκ είπε ότι οι ξένοι πολεμιστές προέρχονται από ένα μεγάλο μέρος Αραβικών και Μουσουλμανικών χωρών και ότι οι Σύροι κρατούν «μεγάλους αριθμούς συν τους τοπικούς διευκολυντές τους».

Ως παράδειγμα, είπε ότι παρέδωσε 23 Σαουδάραβες που κρατούνταν στη Συρία, στο Σαουδάραβα πρίγκιπα Μουκρίν πέρυσι. Ο Μπενζαμιν προέτρεψε τον Μαμλούκ να μειώσει την ροή των ξένων πολεμιστών, ενθαρρύνοντας περαιτέρω πρόοδο.

Ο Μικντάντ (υφ.ΕΞ, της Συρίας) παρενέβη λέγοντας ότι το θέμα των ξένων πολεμιστών που χρησιμοποιούν το συριακό έδαφος είναι θέμα εθνικής ασφαλείας για την Συρία. «Έχουμε ανοχή μηδέν» είπε. Ο Μικντάντ είπε ότι η Συρία χρειάζεται την συνεργασία άλλων χωρών συγκεκριμένα αυτές από τις οποίες προέρχονται οι τρομοκράτες. «Εάν μπορέσουμε να κλείσουμε τον κύκλο αυτό -μαζί με εμάς, εσάς και άλλες χώρες- θα πετύχουμε» κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ