Οι αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό της Υεμένης – που βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ανθρωπιστική κρίση – επιβραδύνονται από την συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία έχει προειδοποιήσει τα εμπορικά πλοία να μείνουν μακριά από τις εμπόλεμες περιοχές, ανέφερε χθες μια έκθεση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ο πληθυσμός της Υεμένης βρίσκεται αντιμέτωπος με μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις, όπως τονίζει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Οι απόπειρες αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν παρεμποδιστεί από τις συγκρούσεις με τα αεροδρόμια και τα λιμάνια να παραμένουν αποκλεισμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και αποκαλύπτει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τονίζει πως τα πολεμικά πλοία της σαουδοαραβικής συμμαχίας στο λιμάνι Χοντέιντα στην Ερυθρά Θάλασσα «έστελναν προειδοποιητικό μήνυμα προς εμπορικά πλοία να κρατήσουν απόσταση από τις περιοχές των επιχειρήσεων».

«Μόνο σε πλοία με έγκυρες άδειες ελλιμενισμού θα επιτρέπεται η είσοδος σε περιοχές του λιμανιού, όλα τα υπόλοιπα θα απομακρύνονται», ανέφερε το μήνυμα σύμφωνα με την έκθεση.

Όπως σημειώνεται, η κυβέρνηση της Υεμένης παρείχε την άδεια στα πλοία να εισέλθουν στο λιμάνι, αλλά η συμμαχία τα απέτρεπε, υποδεικνύοντας έτσι ένα πιθανό «χάσμα» μεταξύ της κυβέρνησης και των Αράβων συμμάχων.

Ο εκπρόσωπος της συμμαχίας ταξίαρχος Άχμεντ Ασέρι διέψευσε ότι τα πολεμικά πλοία της συμμαχίας έστελναν μηνύματα με στόχο την αποτροπή ελλιμενισμού των εμπορικών πλοίων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ