Μετά από συνομιλίες που είχαν στη Βιέννη, οι πρόεδροι της Αυστρίας και της Κροατίας, Χάιντς Φίσερ και Κολίντα Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς δήλωσαν ότι το ζήτημα των προσφύγων και των λαθρομεταναστών πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η κατασκευή τειχών στην Ευρώπη δεν είναι ο σωστός δρόμος.

Αναφερόμενος στην απόφαση της Ουγγαρίας, να κατασκευάσει φράχτη ύψους τεσσάρων μέτρων κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία, με στόχο να ανακόψει την είσροή λαθρομεταναστών, ο πρόεδρος της Αυστρίας επισήμανε τα εξής: «Δεν βλέπω τίποτα καλό στην ιδέα ενός τείχους στην Ευρώπη ως τρόπο επίλυσης του προβλήματος των προσφύγων. Είναι ζήτημα που μπορεί να επιλυθεί μόνο με αλληλεγγύη».

Η πρόεδρος της Κροατίας αν και δεν θέλησε να σχολιάσει την πρωτοβουλία της Ουγγαρίας, δήλωσε ότι είναι αντίθετη «σε νέα παραπετάσματα μεταξύ των ανθρώπων».

«Είναι πρόβλημα, το οποίο πρέπει να επιλυθεί με συμφωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε η κ.Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς η οποία έκανε γνωστό ότι η κροατική ακτοφυλακή αποστέλλει το πλοίο «Andrija Mohorovičić» στα ύδατα κοντά στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, όπου φθάνουν πρόσφυγες από τη Βόρεια Αφρική.

«Αν και νέα διεύρυνση δεν είναι δυνατή εντός της θητείας της τωρινής Ευρωπαϊκής Επιτροπής» είπε η πρόεδρος της Κροατίας, «πιστεύω στην πολιτική διεύρυνσης, επειδή έτσι στους πολίτες των χωρών που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ΕΕ αποστέλλεται μήνυμα για την αξία των μεταρρυθμίσεων».

Η Κροατία δεν πρόκειται να γίνει πρόβλημα, όπως η Ελλάδα, δήλωσε η Κολίντα Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς σημειώνοντας ότι η χώρα ανακάμπτει.

«Η κροατική ανάπτυξη είναι αδύναμη» είπε η πρόεδρος της Κροατίας, «μόλις 0,5%, αλλά είναι καλό σημάδι το ότι η οικονομία ανακάμπτει και ελπίζω ότι η κροατική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και την προώθηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, καθώς την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».

«Είμαι αισιόδοξη» υπογράμμισε, η Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς, η οποία από τη Βιέννη μεταβαίνει σήμερα στη Μπρατισλάβα για να λάβει μέρος στο Φόρουμ για την Ασφάλεια Globsec 2015.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ