Επίθεση του προέδρου του Ιράν κατά της Σαουδικής Αραβίας – Σηκώνεται το θερμόμετρο στον Κόλπο

Την οργή του Ιράν κατά της Σαουδικής Αραβίας έχει προκαλέσει η πολιτική καταρράκωσης των πετρελαϊκών τιμών που ακολουθεί το Ριάντ.
Ο πρόεδρος του Ιράν, ο μετριοπαθής, Χασάν Ρουχανί, χαρακτήρισε την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου ως “Αποτέλεσμα πολιτικού σχεδιασμού εκ μέρους κρατών της περιοχής” εννοώντας τη Σαουδική Αραβία και λέγοντας στη συνέχεια, ότι “Ο ιρανικός λαός δεν πρόκειται να ξεχάσει αυτή την προδοσία”.
Πολύ πιο σκληρές και απειλητικές ήταν οι δηλώσεις από άλλους αξιωματούχους του καθεστώτος κατά της Σαουδικής Αραβίας κάτι που δείχνει ότι ότι Η Τεχαράνη ως η μεγάλη περιφερειακή δύναμη της περιοχής δεν θα ανεχθεί επί μακρόν μία πολιτική τιμών που υπονομεύει τα εθνικά της συμφέροντα.
Η στάση της Σαουδικής Αραβίας φυσικά εξυπηρετεί τις ΗΠΑ, έστω και αν έχουν πάθει ζημιά οι επενδύσεις σχιστολιθικού αερίου, αφού έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στα ρωσικά έσοδα από υδρογονάνθρακες.
Σε κάθε όμως περίπτωση, η Τεχεράνη δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει αναπάντητη την πρόκληση που θεωρεί ότι προέρχεται από τη Σαουδική Αραβία. Το προφανέστερο, είναι η ριζοσπαστικοποίηση του σιιτικού τμήματος της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο μάλιστα κατοικεί στο τμήμα εκείνο του βασιλείου των Σαούντ που φιλοξενεί τα πετρελαϊκά κοιτάσματα. Οι πρόσφατες ταραχές στο Μπαχρέϊν ήταν μόνο η αρχή…
Σε ένα αιματηρό επεισόδιο στα νότια της αραβικής χερσονήσου σουνίτης σαουδαραβικής καταγωγής ανατινάχθηκε πυροδοτώντας γιλέκο με εκρηκτικά, σκοτώνοντας 33 σιίτες στην επαρχία Ιμπ, στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Ο βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε εντός πολιτιστικού κέντρου της σιιτικής φυλής των Χούτις, την ώρα που αυτοί πραγματοποιούσαν μια εκδήλωση.
Από την έκρηξη 33 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλές γυναίκες και παιδιά, εξαϋλώθηκαν κυριολεκτικά, ενώ πολλοί περισσότεροι είναι οι τραυματίες. Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκεται και ο κυβερνήτης της επαρχίας Ιμπ.
Στην Υεμένη μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ των σουνιτών, που υποστηρίζει η Σαουδική Αραβία και των σιιτών που υποστηρίζει το Ιράν.
Μόλις χθες σουνίτες της αλ Κάιντα δολοφόνησαν έναν συνταγματάρχη της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού της Υεμένης και επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον στρατιωτικό διοικητή του ανατολικού τμήματος της χώρας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr