Ένας Ουζμπέκος υπεύθυνος για την αιματηρή επίθεση στο Γκρόζνι που ζούσε στην Τουρκία τα 12 τελευταία χρόνια δολοφονήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Οι Τούρκοι συνέλαβαν ένα Ρώσο υπήκοο, τσετσενικής καταγωγής, τον οποίον κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας.

Ο νεκρός όμως δεν ήταν ένας τυχαίος Ουζμπέκος, αλλά ο Αμπτουλάχ Μπουκάρι, επικεφαλής πολιτιστικού συλλόγου των Ουζμπέκων της Πόλης και θρησκευτικός αρχηγός τους. Ο Μπουκάρι πυροβολήθηκε από μικρή απόσταση έξω από τα γραφεία του συλλόγου.

Ο Μπουκάρι όμως ήταν επικηρυγμένος από τη Ρωσία, οι μυστικές υπηρεσίες του Ουζμπεκιστάν τον είχαν προειδοποιήσει σχετικά και τον είχαν προμηθεύσει με αλεξίσφαιρο γιλέκο. Εχθές όμως, δε φορούσε το γιλέκο. «Εδώ και τρεις μήνες οι υπηρεσίες του Ουζμπεκιστάν τον είχαν ενημερώσει ότι απειλείται η ζωή του. Η τουρκική αστυνομία επίσης ήταν ενήμερη για τις εναντίον του απειλές», ανέφερε Τούρκος αξιωματούχος.

Ο συλληφθείς έχει ουκρανικό διαβατήριο, ωστόσο είναι Ρώσος υπήκοος και Τσετσένος στην καταγωγή, σύμφωνα τουλάχιστον με τους Τούρκους. Ο συλληφθείς αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι βρισκόταν στο σπίτι του όταν έγινε η δολοφονία.

Ο δράστης πυροβόλησε τον Μπουκάρι με πιστόλι Browning το οποίο το προμηθεύτηκε από τη Συρία, σύμφωνα πάντα με τους Τούρκους. Η επίθεση πάντως σημειώθηκε μόλις μια ημέρα μετά τις κατηγορίες κατά της Τουρκίας που εξαπέλυσε ο φιλορώσος πρόεδρος της Τσετσενίας, Καντίροφ.

Ο Καντίροφ είπε ότι ο Τσετσένος ισλαμιστής ηγέτης Μοχάμετ Σαλίχ, ο οποίος κρύβεται στην Τουρκία, ήταν ο οργανωτής της πρόσφατης πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης, στο Γκρόζνι της Τσετσενίας. Ο Σαλίχ φαίνεται πως είχε σχέσεις με τον δολοφονηθέντα.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ