Ασκήσεις “Vostoc 2014”: Ρωσική επίδειξη δύναμης από τα Ουράλια μέχρι την Αρκτική και τον Ειρηνικό (vid)
ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ: ΚΑΛΥΨΑΝ ΤΟ 1/12 ΤΗΣ ΧΕΡΣΑΙΑΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

Η ολοκλήρωση αύριο 25 Σεπτεμβρίου των μεγαλύτερων εδώ και δεκαετίες των στρατιωτικών ασκήσεων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Άπω Ανατολή και τον Ειρηνικό, σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας περιόδου για το σύστημα ασφάλειας σε όλη την ρωσική επικράτεια από τα Ουράλια μέχρι τον Ειρηνικό και από τπ Καζακστάν μέχρι την Αρκτική έκταση που ισοδυναμεί με την χερσαια επιφάνεια του 1/12 του πλανήτη!
Αυτό είναι το συμπέρασμα δυτικών αναλυτών οι οποίοι εκτιμούν πως τόσο η αιφνιδιαστική εξαγγελία των στρατιωτικών ασκήσεων από τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin όσο και το μέγεθος της κινητοποίησης στη συγκεκριμένη χρονικά περίοδο δεν είχε το χαρακτήρα τόσο μιας στρατιωτικής άσκησης όσο αυτής της πλήρους κινητοποίησης για ένα επερχόμενο πόλεμο.
Ταυτόχρονα αυτό που προβλημάτισε ιδιαίτερα το αμερικανικό Πεντάγωνο ήταν η επιλογή της γεωγραφικής περιοχής της κινητοποίησης αυτής.
Αυτό γιατί δεν συνέβη στην δυτική στρατιωτική Διοίκηση, όπου θα μπορούσε να εκληφθεί και ως μήνυμα σχετικά με τα διαδραματιζόμενα στην Ουκρανία, αλλά στην Ανατολική η οποία καλύπτει μια τεράστια χερσαία περιοχή που φτάνει μέχρι τον Ειρηνικό καλύπτοντας και βόρεια την ανατολική Θάλασσα της Σιβηρίας.
Η μετακίνηση αυτή του ενδιαφέροντος της Ρωσίας στις «νέες» αυτές περιοχές έχει να κάνει μ τις εξαγγελίες της για τη διασφάλιση των συμφερόντων της στην Αρκτική (περιοχή η οποία «προαλείφεται» ως το νέο πεδίο «σύγκρουσης» με τις ΗΠΑ) αλλά και στον έλεγχο των θαλάσσιων εκτάσεων από την Βερίγγειο θάλασσα μέχρι την Οχοτσική έως και την περιφέρεια της Σαχαλίνης.
Το παραπάνω σε συνδυασμό με τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας με την Κίνα τείνουν να θέσουν τον 7ο αμερικανικό Στόλο αλλά και τις ιαπωνικές ναυτικές δυνάμεις και βάσεις στο στόχαστρο της ρωσο-κινεζικής συμμαχίας.
Το πλήθος παράλληλα των ανδρών και των μέσων που πήραν μέρος τις ασκήσεις με την επωνυμία Vostoc 2014 είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό., Εκατό χιλιάδες προσωπικό, 1500 άρματα μάχης, 120 αεροσκάφη, 5.000 συστήματα πυροβολικού και βαρέων όπλων και πάνω από 70 σκάφη.
Ιδιαίτερα εντύπωση προκάλεσε επίσης η ευρεία χρήση των βαλλιστικών πυραύλων τακτικού πεδίου μάχης Iskander-M βολές των οποίων έγιναν στις Nέες Σιβηρικές Nήσους στην περιφέρεια της Αρκτικής, ενώ ενδιαφέρουσα κρίθηκε και η συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών MiG-31 σε ρόλο αναχαίτισης βλημάτων cruise.
Αυτό που προκύπτει ως γενικό συμπέρασμα είναι ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ που έχει ξεπηδήσει από την σκόνη του πολέμου στην Ουκρανία, «αγκαλιάζει» τώρα και νέες περιοχές δίνοντας πραγματική παγκόσμια διάσταση, όπως έχουν ήδη προειδοποιήσει και οι Κινέζοι, που σε πρόσφατο άρθρο τους στην Global Times μίλησαν για επερχόμενη σύγκρουση με έπαθλο τις τεράστιες θαλάσσιες εκτάσεις με ότι φυσικούς πόρους αυτές περιλαμβάνουν.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr