Η Μεγάλη Βρετανία προειδοποίησε το Ισραήλ ότι θα σταματήσει την πώληση όπλων αν παραβιαστεί η εκεχειρία από τη δεύτερη. Μια προειδοποίηση που μπορεί να φέρει σε βαθιά ρήξη τις Βρετανο-ισραηλινές σχέσεις καθώς οι εταιρείες που ασχολούνται με την βιομηχανία όπλων και από τις δύο χώρες έχουν μια μεγάλη ιστορία συνεργασίας.

Όπως αναφέρουν διεθνή δίκτυα υπάρχουν δώδεκα συμβόλαια με τις ισραηλινές Δυνάμεις Ασφαλείας για πώληση ανταλλακτικών στρατιωτικού εξοπλισμού, αλλά και για συστήματα ραντάρ, μαχητικά αεροσκάφη και άρματα μάχης.

Επομένως, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση αν οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές ξεκινήσουν και πάλι, αυτά τα συμβόλαια θα διακοπούν.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν βρετανικά δημοσιεύματα διενεργείται έρευνα ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο τα ανταλλακτικά που έχουν πουληθεί στο Ισραήλ χρησιμοποιήθηκαν για τις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Τελ Αβίβ στη Λωρίδα της Γάζας.

Όλα αυτά έπειτα από συμφωνία ανάμεσα στο Συντηρητικό Κόμμα και τους Φιλελεύθερους που άσκησαν πίεση στον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, για λήψη αυστηρότερων μέτρων κατά του Ισραήλ.

Από την πλευρά του το Τελ Αβίβ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την προειδοποίηση της Μεγάλης Βρετανίας, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Χαμάς για τη διακοπή των προηγουμένων εκεχειριών.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ