Αποχώρησαν οι Αμερικανοί από το Κιργιστάν

Παρέδωσαν τη βάση«Μάνας» που βρισκόταν στο Κιργιστάν, στην κεντρική Ασία οι ΗΠΑ. Η βάση είχε παραχωρηθεί στις ΗΠΑ από το Κιργιστάν το 2001, για τις ανάγκες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν.
Ένα χρόνο πριν το κοινοβούλιο του Κιργιστάν είχε περάσει νόμο, βάσει του οποίου οι ΗΠΑ είχαν προθεσμία μέχρις τις 11 Ιουνίου 2014, να εκκενώσουν την εν λόγω βάση. Η βάση αυτή βρίσκεται στο κεντρικό αεροδρόμιο της χώρας και χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά από και προς το Αφγανιστάν, χιλιάδων ανδρών και τόνων υλικού και εφοδίων.
Ο νέος πρόεδρος Αταμπάγιεφ, υποσχέθηκε στη Ρωσία αμέσως μετά την εκλογή του, ότι θα έδιωχνε τους Αμερικανούς από τη βάση.Ο Αμερικανός διοικητής, σε επίσημη τελετή, παρέδωσε συμβολικά το κλειδί της βάσης στον υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς του Κιργιστάν, συνταγματάρχη Μιρμπέκ Ιμάγιεφ.
Φεύγοντας οι Αμερικανοί θα αφήσουν υλικό αξίας 30 εκατ. δολαρίων, καθώς θεωρείται ασύμφορη η μεταφορά του. Επίσης, θα αφήσουν πίσω τους και τις υποδομές που είχαν δημιουργήσει για την καλύτερη λειτουργία της βάσης.Η Αμερικανίδα πρέσβης στο Κιργιστάν δήλωσε ότι εντός μιας εβδομάδος θα έχει εγκαταλείψει τη βάση και ο τελευταίος Αμερικανός στρατιώτης.
Η Ρωσία διατηρεί, αυτή τη στιγμή, τέσσερις βάσεις στη χώρα. Τον Δεκέμβριο του 2012 το Κιργιστάν υπέγραψε νέα συμφωνία παραχώρησης, για 15 έτη, των εν λόγω βάσεων στη Ρωσία, με αντάλλαγμα τη διαγραφή χρεών του, ύψους 500 εκατ. δολαρίων, προς τη Μόσχα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr