Ελβετία: Η πολεμική αεροπορία λειτουργεί σε ώρες γραφείου-Γι αυτό δεν “σηκώθηκαν” για την αεροπειρατεία

Για όσους σκέφτηκαν γιατί ο αεροπειρατής της Ethiopian Airlines ο οποίος είχε στα χέρια του τις τύχες 202 επιβατών και πετούσε πάνω από κατοικημένες περιοχές δεν αναχαιτίστηκε από την πολεμική αεροπορία της Ελβετίας, η απάντηση που έρχεται μπορεί να εκπλήσει αλλά είναι αληθινή:
Οι πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών χτυπάνε… κάρτα στη συγκεκριμένη χώρα!
Σύμφωνα με τις εξηγήσεις που έδωσε το Σώμα, η πολεμική αεροπορία στην Ελβετία λειτουργεί μόνο σε ώρες γραφείου, που στην περίπτωσή τους μεταφράζεται από τις 8:00. με 20:00 και στη συνέχεια 1:30-5:00, ενώ το σαββατοκύριακο απολαμβάνουν το διήμερό τους.
Ο συγκυβερνήτης της πτήσης από την Αντίς Αμπέμπα προς τη Ρώμη, γνωρίζοντας το κενό ασφαλείας που υπήρχε, διάλεξε τη συγκεκριμένη ώρα και κλειδώθηκε στο πιλοτήριο όταν ο κυβερνήτης πήγε στην τουαλέτα και άλλαξε την πορεία του αεροπλάνου.
Ενημερώνοντας από την πρώτη στιγμή πως έχει κάνει αεροπειρατεία, ιταλικά και γαλλικά μαχητικά τον συνόδευσαν την ώρα που το αεροσκάφος περνούσε πάνω από τον εναέριο χώρο των συγκεκριμένων χωρών, αλλά μπαίνοντας στην Ελβετία ο συγκυβερνήτης δεν… είδε κανέναν.
«Η Ελβετία δεν μπορούσε να παρέμβει γιατί οι αεροπορικές της βάσεις είναι κλειστές τη νύχτα και το σαββατοκύριακο. Είναι θέμα προϋπολογισμού και αριθμού προσωπικού» εξήγησε εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας στο AFP.
Στο κενό που υπάρχει βασίζονται στους… καλούς τους γείτονες τους Γάλλους, προκειμένου να αντιδράσουν, αν προκύψει επείγουσα κατάσταση- κάτι που προφανώς δεν εκτιμήθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση-, αλλά ακόμη και τότε δεν μπορούν να καταρρίψουν ένα ύποπτο αεροσκάφος, παρά μόνο να το συνοδέψουν.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr