Η Λόρα Αν Έιμι εξαφανίστηκε τη νύχτα του Χάλοουιν του 1974, αφού αποχώρησε μόνη της από ένα πάρτι. Περίπου έναν μήνα αργότερα, το σώμα της εντοπίστηκε σε ορεινή περιοχή στο American Fork Canyon. Ήταν δεμένη, είχε υποστεί άγριο ξυλοδαρμό και δεν φορούσε ρούχα.

Οι ερευνητές είχαν από νωρίς στρέψει την προσοχή τους στον Μπάντι. Πριν από την εκτέλεσή του στη Φλόριντα το 1989, είχε αναφερθεί στη συγκεκριμένη υπόθεση, χωρίς όμως να δώσει στοιχεία που να μπορούν να αξιοποιηθούν. Έτσι, η έρευνα παρέμεινε ανοιχτή, καθώς δεν υπήρχε αποδεικτικό υλικό που να συνδέει με σαφήνεια τον δράστη με το έγκλημα.

Η εξέλιξη ήρθε δεκαετίες αργότερα, χάρη στη διατήρηση των στοιχείων της υπόθεσης και στην πρόοδο της εγκληματολογικής τεχνολογίας. Οι αρχές επανεξέτασαν τα δείγματα και, με εργαλεία που επιτρέπουν την εξαγωγή DNA ακόμη και από παλαιό ή αλλοιωμένο υλικό, κατάφεραν να απομονώσουν ένα ανδρικό γενετικό προφίλ. Το προφίλ αυτό συγκρίθηκε με βάση δεδομένων των αρχών και ταυτοποιήθηκε με τον Μπάντι.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, το γενετικό αυτό προφίλ μπορεί πλέον να αξιοποιηθεί και σε άλλες ανεξιχνίαστες υποθέσεις της ίδιας περιόδου, όπου υπάρχουν ενδείξεις εμπλοκής του.

Η ανακοίνωση της ταυτοποίησης είχε ιδιαίτερη σημασία για την οικογένεια της 17χρονης. Η αδελφή της, που ήταν 12 ετών όταν σημειώθηκε η δολοφονία, δήλωσε ότι η οικογένεια περίμενε επί χρόνια μια σαφή απάντηση. Περιέγραψε τη στενή σχέση που είχαν μεγαλώνοντας μαζί σε αγρόκτημα στη Γιούτα, θυμούμενη καθημερινές στιγμές που, όπως είπε, παρέμειναν ζωντανές όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Μπάντι ξεκίνησε τη δράση του στην πολιτεία της Ουάσινγκτον και στη συνέχεια μετακινήθηκε στη Γιούτα, το Αϊντάχο και το Κολοράντο.

Συνελήφθη για πρώτη φορά το 1975, όταν αστυνομικοί τον σταμάτησαν για έλεγχο και εντόπισαν στο όχημά του αντικείμενα που συνδέονταν με τις επιθέσεις, όπως σχοινί, χειροπέδες και μάσκα. Το 1976 καταδικάστηκε για απαγωγή και επίθεση, αφού μία έφηβη επιβίωσε της επίθεσής του και κατάφερε να διαφύγει.

Το 1977 απέδρασε δύο φορές από την κράτηση στο Κολοράντο, αρχικά πηδώντας από παράθυρο δικαστηρίου και στη συνέχεια δραπετεύοντας από τη φυλακή. Μετά τη δεύτερη απόδραση διέφυγε στη Φλόριντα.

Τον Ιανουάριο του 1978 εισέβαλε σε φοιτητική εστία του πανεπιστημίου Florida State, όπου σκότωσε δύο γυναίκες και τραυμάτισε άλλες δύο. Λίγες εβδομάδες αργότερα απήγαγε και δολοφόνησε ένα 12χρονο κορίτσι, την τελευταία γνωστή του επίθεση πριν από τη σύλληψή του.

Ο Μπάντι καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε το 1989. Έχει συνδεθεί με τουλάχιστον 30 δολοφονίες, αν και οι αρχές θεωρούν ότι ο πραγματικός αριθμός ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος.

Η ταυτοποίηση στην υπόθεση της Λόρα Αν Έιμι θεωρείται ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια να αποσαφηνιστεί πλήρως η έκταση της δράσης του, ενώ για την οικογένεια του θύματος αποτελεί την πρώτη οριστική απάντηση μετά από δεκαετίες αβεβαιότητας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ