Μια εξαιρετικά σοβαρή κατηγορία εξαπέλυσαν οι μυστικές υπηρεσίες του Ιράν μέσω του πρακτορείου Fars, εμπλέκοντας άμεσα την Ελλάδα στον πόλεμο του Κόλπου.

Σύμφωνα με τις ιρανικές πηγές, η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε έναν από τους δύο κρισιμότερους προμηθευτές βασικών αγαθών για το Ισραήλ, επιτρέποντας στην κυβέρνηση Νετανιάχου να συνεχίζει τις επιχειρήσεις κατά του Ιράν, αλλά και να επιβιώνει οικονομικά.

Οι Ιρανοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα λειτουργεί ως διαμετακομιστικός κόμβος για τρόφιμα, φάρμακα και ενέργεια που φτάνουν στα ισραηλινά λιμάνια (Χάιφα, Ασντόντ), παρακάμπτοντας τις επικίνδυνες ζώνες της Ερυθράς Θάλασσας.

Ενώ το Μπακού προμηθεύει το πετρέλαιο, η Ελλάδα κατηγορείται ότι παρέχει την εφοδιαστική αλυσίδα και τις υποδομές (λιμάνια, ναυτιλία) για τη μεταφορά ζωτικών πόρων.

Η Τεχεράνη περιγράφει το Ισραήλ ως «απελπισμένα εξαρτημένο» από αυτή τη γραμμή ανεφοδιασμού, υπονοώντας ότι αν αυτή κοπεί, η ισραηλινή οικονομία θα καταρρεύσει.

Η αναφορά αυτή από το Fars News δεν είναι τυχαία. Λειτουργεί ως προειδοποίηση προς την Αθήνα: Οι Ιρανοί μπορεί να θεωρήσουν τα ελληνικά εμπορικά πλοία ως «νόμιμους στόχους» αν θεωρηθεί ότι ενισχύουν την πολεμική μηχανή του Ισραήλ. Παράλληλα μπορει να θέσουν λιμάνια και άλλα στρατηγικά σημεία ως νόμιμους στόχους προς προσβολή με τους πυραύλους εμβέλειας των 4.000 χλμ. που διαθέτουν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ