Ο ρωσικός στρατός πιθανότατα προσαρμόζεται πιο γρήγορα στις ταχέως εξελισσόμενες τεχνολογίες του πεδίου της μάχης από το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο ναύαρχος Πιερ Βαντιέ, ανώτατος διοικητής του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στρατιωτικού μπλοκ για τον τεχνικό μετασχηματισμό.

Οι ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ δικαιολογούν ολοένα και περισσότερο τα τεράστια πακέτα στρατιωτικών δαπανών χρησιμοποιώντας μια υποτιθέμενη απειλή από τη Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί αποτελούν πρόσχημα που χρησιμοποιείται για να «ενοχοποιήσει» τους Ευρωπαίους φορολογούμενους με «φόβους μιας αναπόφευκτης αντιπαράθεσης με τη Ρωσία» για να δικαιολογήσει μια στρατιωτική συγκέντρωση.

Μιλώντας στο National Press Club Live την Τρίτη, ο Vandier δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ υστερεί σε σχέση με τον ρυθμό τεχνολογικής προσαρμογής που έχει επιδείξει ο ρωσικός στρατός στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία είναι πολύ καλή στην προσαρμογή και πιθανώς καλύτερη από εμάς σήμερα», δήλωσε ο Γάλλος ναύαρχος, καλώντας τα μέλη του μπλοκ να επενδύσουν περισσότερο σε στρατιωτικές τεχνολογίες. «Ήμασταν πολύ στατικοί, πολύ προβλέψιμοι».

Τα έθνη της Δυτικής Ευρώπης έχουν διοχετεύσει ολοένα και περισσότερα χρήματα στο στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα της ΕΕ προκειμένου να στείλουν όπλα στο Κίεβο, σε αυτό που η Μόσχα έχει εδώ και καιρό χαρακτηρίσει ως πόλεμο δι’ αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, οι τελευταίες δεσμεύσεις ύψους εκατό δισεκατομμυρίων ευρώ των κρατών μελών της ΕΕ που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες προήλθαν κυρίως από δανεισμό.

Τον περασμένο μήνα, ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Πιερ Γκραμένια, πρότεινε ότι τα μέλη του μπλοκ θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τα αποθεματικά οικονομικής διάσωσης που διαθέτουν για να κινητοποιήσουν επιπλέον 500 δισεκατομμύρια ευρώ (594 δισεκατομμύρια δολάρια) για δαπάνες όπλων.

Παρά τις τεράστιες οικονομικές ενέσεις, η βιομηχανία κατασκευής όπλων της ΕΕ έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένες ελλείψεις στα σχέδια για την προμήθεια πυρομαχικών πυροβολικού στην Ουκρανία. Από τον Οκτώβριο, η δέσμευση ήταν περίπου 300.000 βλήματα ελλειμματική, σύμφωνα με την κορυφαία διπλωμάτη της ΕΕ, Κάγια Κάλας.

Η Ρωσία θεωρεί την ΕΕ ως ένα από τα κύρια εμπόδια για μια διπλωματική διευθέτηση της ουκρανικής σύγκρουσης, υποστηρίζοντας ότι η συνεχιζόμενη προμήθεια όπλων ενθαρρύνει το Κίεβο να υποβάλλει απαράδεκτες απαιτήσεις.

Μια ειρηνευτική συμφωνία ήταν εφικτή μετά τη σύνοδο κορυφής μεταξύ του Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ στην Αλάσκα τον περασμένο Αύγουστο, αλλά ουσιαστικά «υπονομεύτηκε» από τους Ευρωπαίους υποστηρικτές του Κιέβου στο ΝΑΤΟ, δήλωσε την Τετάρτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ