Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να εγκατασταθεί στο πολυτελέστατο «Λευκό Παλάτι» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα σε περίπτωση που εκλεγεί.

Μιλώντας στο τουρκικό δίκτυο Haber Turk ο υποψήφιος της εξακομματικής συμμαχίας της αντιπολίτευσης για την προεδρία της χώρας για τα σχέδιά του σε περίπτωση νίκης του στην αναμέτρηση της 14ης Μαϊου, είπε ότι αν νικήσει τον Ερντογάν -κάτι που δεν αποκλείεται σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση – θα προτιμήσει να εγκατασταθεί στο προεδρικό μέγαρο Τσάνκαγια, όπου ζούσαν όλοι οι πρόεδροι της χώρας μέχρι την κατασκευή του “Ak Saray” στην Άγκυρα το 2014.

Κι όταν ρωτήθηκε πώς θα αξιοποιηθεί το «Λευκό Παλάτι», που κόστισε πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ στους Τούρκους φορολογούμενους, ο Κιλιτσντάρογλου απάντησε ότι «θα βρούμε μια χρήση, μια λύση. Θα το σκεφτούμε αυτό όταν έρθει η ώρα».

Ο Κιλιτσντάρογλου και άλλοι αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί έχουν χαρακτηρίσει συχνά «παράνομο » το χρυσό παλάτι στη συνοικία Μπέστεπε της Άγκυρας επειδή η ανέγερσή του συνεχίστηκε παρά την περί του αντιθέτου απόφαση δικαστηρίων λόγω της οικοδόμησής του σε προστατευόμενη έκταση.

Πριν τις εκλογές του 2015 ο Κιλιτσντάρογλου είχε δεσμευθεί ότι θα εκθρονίσει τον Ερντογάν από το «Λευκό Σαράι» και θα το μετατρέψει στη «Σίλικον Βάλεϊ» της Τουρκίας εκχωρώντας το για επιστημονική και τεχνολογική έρευνα στο Πολυτεχνείο Μέσης Ανατολής, που εδρεύει στην Άγκυρα.

Το προεδρικό συγκρότημα του Ερντογάν είναι τετραπλάσιο σε μέγεθος σε σύγκριση με τις Βερσαλίες και 30 φορές μεγαλύτερο από τον Λευκό Οίκο.

Αποτέλεσε πηγή έντονης κριτικής κατά του Ερντογάν επειδή οικοδομήθηκε σε προστατευόμενη γη στη Δασική Φάρμα Ατατούρκ (AOÇ), έναν από τους πλέον καλοδιατηρημένους χώρους πρασίνου στην τουρκική πρωτεύουσα, τον αριθμό των δέντρων που χρειάστηκαν να κοπούν αλλά και για το τεράστιο κόστος ανέγερσής του και της πολυτέλειας των εσωτερικών χώρων του και των άνω των χιλίων δωματίων του.

Όταν ξεκίνησε η οικοδόμηση του παλατιού, προοριζόταν ως πρωθυπουργικό μέγαρο, αλλά ο Ερντογάν θέλησε να το αξιοποιήσει ως προεδρικό σύμπλεγμα μετά την πρώτη εκλογή του στην προεδρία της Τουρκίας τον Αύγουστο του 2014. Εκεί μετακόμισε τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου με το παλιό προεδρικό μέγαρο Τσάνκαγια να μετατρέπεται σε πρωθυπουργικό μέγαρο.

Στην ίδια συνέντευξη στο Haber Turk ο Κιλιτσντάρογλου διεμήνυσε ότι αν εκλεγεί πρόεδρος δεν πρόκειται να κάνει πίσω αναφορικά με τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο, το Κυπριακό, τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα, τον Καύκασο και τις πολιτικές ασφάλειας στη Συρία.

«Δεν θα υπάρξει καμία υποχώρηση ως προς τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας σε αυτά τα ζητήματα», τόνισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, ενώ προανήγγειλε ότι θα γίνουν βήματα στην εξωτερική πολιτική και την αμυντική βιομηχανία και θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για μεγαλύτερες εθνικές παραγωγές και έργα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ