Η Τουρκία, εφαρμόζοντας τα διδάγματα της Συρίας, εδώ και μεγάλο διάστημα εκσυγχρονίζει ολόκληρο τον στόλο των αρμάτων μάχης Μ60 (πρόκειται M60A3 Sabra Mk II) που διαθέτει ο τουρκικός στρατός.

Τα τουρκικά Μ60Τ προέρχονται από την έκδοση M60A1 έχουν αναβαθμιστεί από την ισραηλινή ΙΜΙ με νέο πυροβόλο των 120 χλστ., νέο σύστημα ελέγχου πυρός, νέο κινητήρα και σύστημα μετάδοσης κίνησης και νέα θωράκιση τόσο παθητική όσο και ενεργητική.

Αν και ο εκσυγχρονισμός έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια, εξαγγέλλεται ξανά, αφού και εκεί οι Τούρκοι φέρονται να έχουν πολλά προβλήματα.

Τα νέα τουρκικά άρματα μάχης θα λάβουν αναβάθμιση στο πλαίσιο του σχεδίου TİYK-M60T.

Πρόκειται για όλα τα άρματα μάχης M60TM σε υπηρεσία στον τουρκικό στρατό. Ο εκσυγχρονισμός θα πραγματοποιηθεί από την τουρκική εταιρεία Aselsan και η σύμβαση με την τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη υπογραφεί.

Τα τουρκικά άρματα μάχης M60TM θα αποκτήσουν εγχώριο σύστημα ελέγχου πυρός Volkan-M.

Το σύστημα ελέγχου πυρός Volkan-M αναπτύχθηκε στην Τουρκία και είναι μέρος του σχεδίου Fırat M-60T, το οποίο αφορά συγκεκριμένα άρματα μάχης.

Ένας τέτοιος εκσυγχρονισμός είναι απαραίτητος, καθώς τα τουρκικά άρματα είναι τεχνολογικός απαρχαιωμένα.

Από την άλλη πλευρά το άρμα μάχης Altay, αυτή τη στιγμή υποβάλλεται σε διάφορες δοκιμές, καθώςστα μέσα Μαΐου 2022 δοκίμασε τον κορεατικό κινητήρα Doosan DV27K, μόνο που δεν υπάρχει προς το παρόν επίσημη συμφωνία με την Νότιο Κορέα, αφού εκεί παρεμβάλλονται οι ΗΠΑ με τις κυρώσεις στην τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Το σύστημα πυρός Volkan-M FCS παρέχει αποτελεσματική ορατότητα ημέρα και νύχτα, υψηλή πιθανότητα χτυπήματος με την πρώτη βολή και λειτουργίες ελέγχου σε μάχη, ανώμαλο έδαφος και άσχημες καιρικές συνθήκες για να παρέχει στα άρματα μάχης το υψηλότερο επίπεδο ικανότητας βολής.

Εκτός από το Volkan-M, το τουρκικό M-60T θα διαθέτει νέο σύστημα επικοινωνίας, και νέο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης δεδομένων.

Προβλέπεται ότι το εκσυγχρονισμένο άρμα μάχης θα είναι εξοπλισμένο με πρόσθετη θωράκιση.

Το σχέδιο αναβάθμισης του M-60T περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή ενός ειδικού κέντρου εκπαίδευσης για νέους δόκιμους αρματιστές για εκπαίδευση.

Το Volkan-M αναπτύχθηκε από την Τουρκία λόγω των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ μετά την απόκτηση του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400 από την Άγκυρα.

Όλα αυτά ανάγκασαν την Άγκυρα να «πιέσει» το στρατιωτικό-τεχνολογικό και μηχανικό της δυναμικό σε όλα τα επίπεδα, για να αναπτύξει οπλικά συστήματα σε τοπικό επίπεδο.

Δεν είναι μόνο το σύστημα πυρός Volkan-M, προϊόν αυτής της πολιτικής. Η Τουρκία έχει αναπτύξει drones που συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ ξεκίνησε ανεπιτυχώς έως τώρα την ανάπτυξη του δικού της κινητήρα για το τουρκικό άρμα μάχης Altay.

Η Άγκυρα έχει επενδύσει επίσης και έχει αναπτύξει διάφορα συστήματα αεράμυνας, παράκτια και ναυτικά συστήματα, πυραύλους, κατευθυνόμενα πυρομαχικά κ.λπ.

Τα 170 τουρκικά άρματα μάχης M-60, συν 150 Leopard -2Α4 που διαθέτουν οι Τούρκοι δεν αφορούν φυσικά μόνο την Συρία, αλλά κάτι πολύ μεγαλύτερο.

Ένας τέτοιος αριθμός αρμάτων μάχης «στοχοποιεί» την Ελλάδα σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση, έχοντας οι τουρκικές δυνάμεις αποκτήσει (με το τέλος του προγράμματος) έναν ικανό αριθμό αρμάτων μάχης, ο οποίος όμως δεν πρόκειται να ανταγωνιστεί με τίποτα τις ελληνικές δυνάμεις στον Έβρο.

Το όλο σκηνικό όπως διαμορφώνει όμως το σύνολο των τουρκικών εξοπλιστικών προγραμμάτων μας καταδεικνύει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, ότι η Άγκυρα ετοιμάζεται πλέον για στρατιωτικού τύπου κρίση προς όλες τις κατευθύνσεις, με κύριο θέατρο το Αιγαίο, ενώ στον Έβρο θα επιχειρήσει πιθανόν απλά να μας ” απασχολήσει” σε κάθε σενάριο κρίσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ