Με παράλογες αιτιάσεις έχει έρθει στην Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς μέχρι στιγμής περιοδεύει στη Θράκη και αναφέρεται σε «τουρκική» μειονότητα, ενώ σε συνέντευξη που έδωσε ελληνική εφημερίδα ζήτησε από τη χώρα μας να απορρίψει τον χάρτη της Σεβίλλης, εάν θέλει να συζητήσουν οι δύο πλευρές. 

Σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα «Το Βήμα», ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου προέβη σε ανακοινώσεις σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Ελλάδα. Σημειώνοντας ότι είναι πάντα αισιόδοξος για τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ο Τσαβούσογλου είπε: «Είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε στην ίδια περιοχή και να είμαστε γείτονες με τους Έλληνες. Επομένως, πρέπει να καθορίσουμε τη σχέση μας με τη συνεργασία αντί για τη σύγκρουση».

«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων απέναντι σε μονομερείς και μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδος και των Ελληνοκυπρίων», δηλώνει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών λίγο πριν την άφιξή του στη χώρα μας παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα το “Βήμα”, στην οποία ερωτηθείς για την κρίση του Αυγούστου του 2020 με τις έρευνες του Oruc Reis, για μια ακόμη φορά υποστήριξε ότι το πλοίο «διεξήγαγε τις έρευνές του εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Μάλιστα κατηγόρησε την Αθήνα ότι αγνόησε τις τουρκικές εκκλήσεις για διάλογο. Επίσης τόνισε ότι το τουρκολιβυκό Μνημόνιο του 2019 υπεγράφη με βάση το διεθνές δίκαιο και έχει γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης.

Αποκηρύξτε τον χάρτη της Σεβίλλης

Εκτός από τον “μαξιμαλισμό” ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ χρέωσε στην Ελλάδα ότι «αν μόνο απαιτεί και ποτέ δεν συμβιβάζεται, δεν μπορούμε να φτάσουμε σε μια κοινή κατανόηση». Τόνισε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει κάθε επίμαχο ζήτημα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να αποκηρύξει τον Χάρτη της Σεβίλλης» (σ.σ. Ο χάρτης του πανεπιστημίου της Σεβίλλης στον οποίον καταγράφεται η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ και έχει υιοθετηθεί από την ΕΕ).

Απλά παράλογη η ελληνική θέση για το Καστελόριζο

Ο κ. Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει ως “απλά παράλογη” την ελληνική θέση αναφορικά με την ΑΟΖ του Καστελόριζου, συμπληρώνοντας ότι «οι γεωγραφικές συνθήκες τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο εντέλλουν ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, όπως ελπίζουμε να πετύχουμε, πρέπει πρώτα να συζητηθεί σε διμερείς διαπραγματεύσεις και επί τη βάση της αρχής της ευθυδικίας». Πρόσθεσε ότι η στάση της Τουρκίας σε αυτή τη θέση παραμένει αναλλοίωτη.

Ανοιχτοί σε διευθέτηση μέσω τρίτου

Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, η Άγκυρα παραμένει ανοιχτή σε κάθε μέθοδο διευθέτησης μέσω τρίτου μέρους, όπως η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όμως θα πρέπει να προηγηθούν διμερείς διαπραγματεύσεις. Επίσης στο πλαίσιο της προσέγγισης για καλή γειτονία των δύο κρατών, ο κ. Τσαβούσογλου προτείνει τρία βήματα: Τον ειλικρινή διάλογο, την αποφυγή λαϊκίστικης ρητορικής και προκλήσεων, καθώς και την πολιτική βούληση επίλυσης όλων των θεμάτων.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια τέτοια επέκταση

Όσον αφορά την πιθανότητα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δηλώνει ότι «η Άγκυρα δεν τα απορρίπτει κατηγορηματικά όπου το επιτρέπουν οι περιστάσεις». Και ανέφερε τη Μαύρη Θάλασσα και το Ιόνιο ως παραδείγματα. Όμως στην περίπτωση του Αιγαίου ο κ. Τσαβούσογλου δηλώνει ότι «θα επηρεαζόταν κατ’ αρχάς σοβαρά η ελευθερία της ναυσιπλοΐας», προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια τέτοια επέκταση».

Ξεπερασμένα ψηφίσματα

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ συστήνει να γίνει μελέτη της τουρκοκυπριακής πρότασης που κατατέθηκε στη Γενεύη (σ.σ. Δύο κρατών) με ανοιχτό μυαλό, κατηγορώντας παράλληλα την ελληνοτουρκική πλευρά ως υπεύθυνη για την αδυναμία οικοδόμησης μιας εταιρικής σχέσης, καθώς αρνήθηκε «να μοιραστεί την εξουσία και το κοινό καλό με τους Τουρκοκυπρίους».

Τέλος, ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο ότι «η επιμονή σε ξεπερασμένα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας μάς οδηγούν μόνο σε φαύλο κύκλο», ζητώντας να υπάρξει μια πιο «ανοιχτόμυαλη προσέγγιση».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ