«Το ευρωπαϊκό άρμα μάχης νέας γενιάς  MGCS (Main Ground Combat System) προχωρά επιτέλους», αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ. .

Για το σύστημα χερσαίας μάχης του μέλλοντος, αυτό που συνέβη στην αεροπορική βάση Evreux είναι ένα μικρό αλλά και ένα μεγάλο βήμα ταυτόχρονα.

Έτσι, η υπογραφή την Πέμπτη από τον Αρχηγό του γαλλικού  Επιτελείου Στρατού στρατηγό Pierre Schill και τον Γερμανό ομόλογό του,  της συμφωνίας κοινών  επιχειρησιακών απαιτήσεων υψηλού επιπέδου  HLCORD (High Level Common Operational Requirements Document), θα αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη του άρματος μάχης του 21ου αιώνα.

Η υπογραφή της συμφωνίας έρχεται  μετά από μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας σχετικά με τις προοπτικές της γαλλογερμανικής αυτής προσπάθειας.

«Η συμφωνία  θέτει τις κοινές επιχειρησιακές απαιτήσεις των δύο στρατών για αυτό το πρόγραμμα», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιέν Λεκόρνου.

Ένα μικρό βήμα γιατί αυτή η σημαντική συμφωνία  πρέπει ακόμη να επιβεβαιωθεί, στο βάθος του χρόνου.

Ειδικά από τη στιγμή που το πρόγραμμα βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα επτά χρόνια μετά την έναρξή του το 2017 από τον Εμανουέλ Μακρόν και την Άνγκελα Μέρκελ.

Έτσι,  η συμφωνία έχει «μια στρατηγική αρετή, αρχίζει να προμηνύει ποιες θα είναι οι προδιαγραφές», εξήγησε ο Sébastien Lecornu.

«Αυτό το στάδιο θα επιτρέψει το έργο, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου» τον καθορισμό των διαφορετικών πυλώνων των τεχνολογικών τμημάτων που θα αναπτυχθούν και την ευθύνη κάθε κράτους, εξήγησε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, ο οποίος ελπίζει να υπογράψει σύμβαση. το 2024 με κατασκευαστές.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας, το πρόγραμμα MGCS θα πρέπει να έχει αποδώσει καρπούς έως το 2040/2045 – «ένα ευέλικτο και ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα» σημείωσε- ενώ ο γαλλικός Στρατός θέλει ένα πρώτο σύστημα σε υπηρεσία πριν από το 2040.

Το MGCS δεν θα είναι ένα ενιαίο θωρακισμένο όχημα μάχης αλλά μια σειρά συστημάτων που θα σχεδιαστούν γύρω από το άρμα μάχης, .

Πρόκειται να αναπτυχθεί και να κατασκευαστεί από την KNDS (μια κοινοπραξία που ιδρύθηκε το 2015 από τη γερμανική εταιρεία παραγωγής όπλων KMW και τη γαλλική αμυντική εταιρεία Nexter Systems) και τη Rheinmetall, η οποία εντάχθηκε στο έργο το 2019.

Η προσθήκη της τελευταίας στο MGCS δεν πέρασε χωρίς εντάσεις μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου ως αναπτυξιακή ηγεσία στους διάφορους πυλώνες του προγράμματος καθώς και η βιομηχανική παραγωγή υποτίθεται ότι θα κατανεμηθεί εξίσου μεταξύ των δύο χωρών.

Τελικά, επετεύχθη συμφωνία σύμφωνα με την οποία οι Nexter, KMW και Rheinmetall θα ηγούνται της ανάπτυξης του 1/3 του προγράμματος η καθεμία, με την εγγύηση ότι η Nexter θα κατασκευάζει το 50% των συστημάτων όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί, ενώ το υπόλοιπο μισό θα είναι κοινό. μεταξύ των δύο γερμανικών εταιρειών. Η πρώτη μονάδα παραγωγής αναμένεται να βγει από τη γραμμή συναρμολόγησης το 2035.

Σύμφωνα με τον Frank Haun, Διευθύνοντα Σύμβουλο της KNDS, διάφορες χώρες έχουν δείξει ενδιαφέρον να ενταχθούν στο MGCS, όπως η Ιταλία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Ισπανία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ