H Lockheed Martin ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση των δοκιμών εκτόξευσης της έκδοσης MR του πυραυλικού συστήματος JAGM που πρόκειται να προμηθευτούν το Ναυτικό, ο Στρατός και οι Πεζοναύτες των ΗΠΑ.

Το βλήμα AGM-179 JAGM  αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία προκειμένου να αντικαταστήσει μια σειρά πυραύλων αέρος-εδάφους , όπως οι Α/Τ BGM-71 TOW, AGM-114 Hellfire και  AGM-65 Maverick.

Ο JAGM-MR όπως ονομάζεται η νέα έκδοση προφέρει αυξημένη εμβέλεια κατά 16 χλμ. σε σχέση με τα 8 χλμ. της βασικής έκδοσης.

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου στο πεδίο βολης China Lake στην Καλιφόρνια.

Εκτός από την αύξηση της εμβέλειας ο JAGM-MR διαθέτει ένα επιπλέον κανάλι καθοδήγησης προς το στόχο πλησίον  του υπέρυθρου φάσματος (800 έως 2.500 nm)  πέραν των δύο άλλων μεθόδων καθοδήγησης δηλαδή ημιενεργού καθοδήγησης λέιζερ και ραντάρ χιλιοστομετρικού κόμματος.

Έτσι ο JAGM-MR γίνεται πρακτικά ένα πυραυλικό σύστημα με τριαδικό σύστημα καθοδήγησης, κάτι που εξασφαλίζει μεγάλα περιθώρια προσβολής του στόχου ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών ή ορατότητας.

Τη βασική έκδοση του AGM-179 JAGM  πρόκειται να προμηθευτούν εκτός των ΗΠΑ η Ολλανδία, η Πολωνία και η Βρετανία  για τα ελικόπτερα AH-64E που διαθέτουν ή πρόκειται να παραλάβουν.

Το βλήμα είτε στη βασική είτε στην έκδοση αυξημένης εμβέλειας, θα μπορούσε να αποτελέσει κρίσιμη προσθήκη για τις ΕΔ καθώς είναι πιστοποιημένο σε μια σειρά ελικοπτέρων, εκ των οποίων αυτά που αφορούν την Ελλάδα είναι:

Το επιθετικό ελικόπτερο AH-64 Apache, το ναυτικό ελικόπτερο (που προμηθεύεται το ΠΝ) MH-60R Seahawk, το MH-60 Black Hawk (που υπάρχει η αίτηση για 36 για την ΑΣ), το OH-58F Kiowa Warrior (που διαθέτει η ΑΣ), το F-35 (που θέλει να προμηθευτεί η ΠΑ), πιθανότατα το F-16  ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και τον κάθετο εκτοξευτή Mk-41 σε σκάφη επιφανείας, αν και τον τελευταίο δεν το διαθέτει το ΠΝ.

Αν και για τις εκδόσεις των Apache και ΟΗ-58 που χρησιμοποιεί η ΑΣ υπάρχει ένα ερώτημα ως προς την πιστοποίηση εντούτοις για το MH-60R δεν υπάρχει κανένα υφιστάμενο πρόβλημα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ