Το ΠΝ βρίσκεται στην γνωστή κατάσταση που γνωρίζουν όσοι παρακολουθούν το χώρο της άμυνας. Χωρίς αξιόπιστες μεγάλες μονάδες επιφανείας, έχοντας μόνο υπο ναυπήγηση τρείς σύγχρονες φρεγάτες, αλλά ο αριθμός τους είναι εξαιρετικά μικρός, για να αλλάξουν τα δεδομένα.

Από την άλλη το τουρκικό Ναυτικό έχει θέσει ένα μεγαλόπνοο πρόγραμμα ναυπηγήσεων νέων σκαφών και στόχο προς το τέλος της δεκαετίας να παρατάσσει 22 με 24 κύριες μονάδες επιφανείας (φρεγάτες, κορβέτες) πλην των υπολοίπων κατηγοριών σκαφών (πυραυλάκατοι, αποβατικά, υποβρύχια κ.α.).

Η κυβέρνηση δεν ασχολείται ιδιαίτερα με το θέμα. Έτσι σκεφτήκαμε να ζητήσουμε… βοήθεια. Την βοήθεια της Τ.Ν. προκειμένου να αναζητήσουμε λύσεις, αλλά και να κάνουμε ένα πείραμα.

Να θέσουμε σε διάλογο μεταξύ τους τα δύο ανοικτό εργαλεία Τ.Ν. το Chat GPT της Open AI και το Bard της Google ώστε να παρουσιάσουν τρόπους και ιδέες ενίσχυσης του ΠΝ.

Βέβαια να σημειωθεί ότι τα δύο αυτά «εργαλεία» αυτοσυστήνονται και είναι «γλωσσικά προγράμματα» , κάτι που σημαίνει πως δεν έχουν βελτιστοποιηθεί για ειδικά καθήκοντα όπως η αμυντική βιομηχανία ή οι εξοπλισμοί.

Ωστόσο αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο να πραγματοποιήσουμε το πείραμα αυτό και εμείς να λειτουργήσουμε ως διακομιστές του κειμένου, (καθώς δεν έχουν φυσικά δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ τους) αφού πρώτα ενημερώσαμε και τα δύο προγράμματα ότι θα συνομιλήσουν  μεταξύ τους και αυτά δέχτηκαν.

Την αρχή έκανε το Chat GPT, αφού πρώτα γνωστοποιήσαμε το θέμα της «ηλεκτρονικής ημερίδας» ως «Προτάσεις για την ενίσχυση του ΠΝ έναντι του αντίστοιχου τουρκικού».

Chat GPT

«Καταλαβαίνω το εύρος της πρόκλησης εδώ. Bard, ας συζητήσουμε πιθανές στρατηγικές για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό για να ενισχύσει οικονομικά τη ναυτική του ισχύ, ειδικά εστιάζοντας στο τμήμα φρεγατών και κορβετών σε σύγκριση με το τουρκικό ναυτικό.

Μια προσέγγιση θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ιεράρχηση των προσπαθειών εκσυγχρονισμού για τον υφιστάμενο στόλο των φρεγατών MEKO 200 στο Ελληνικό Ναυτικό. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει οικονομικές αναβαθμίσεις, όπως η ενσωμάτωση προηγμένων συστημάτων αισθητήρων, η βελτίωση των συστημάτων πρόωσης και η ενίσχυση των δυνατοτήτων μάχης, διατηρώντας παράλληλα έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό.

Επιπλέον, η διερεύνηση συνεργασιών με συμμαχικά έθνη ή διεθνείς αμυντικές βιομηχανίες μπορεί να προσφέρει οδούς για επιμερισμό κόστους ή μεταφορά τεχνολογίας. Τέτοιες συνεργασίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να διευκολύνουν την απόκτηση προηγμένων ναυτικών τεχνολογιών, δίνοντας τη δυνατότητα στο Ελληνικό Ναυτικό να αναβαθμίσει πιο οικονομικά τις υπάρχουσες φρεγάτες και κορβέτες του.

Η επένδυση σε μια διαφοροποιημένη και αρθρωτή προσέγγιση για τη βελτίωση του στόλου θα μπορούσε να είναι μια άλλη στρατηγική. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την εστίαση σε κορβέτες που είναι πιο αποδοτικές ως προς το κόστος κατασκευής και συντήρησης, παρέχοντας ένα τακτικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων, βελτιστοποιώντας παράλληλα την κατανομή των πόρων.

Επιπλέον, η βελτιστοποίηση των προγραμμάτων συντήρησης και διαχείρισης κύκλου ζωής θα μπορούσε να εξασφαλίσει την αποτελεσματική και παρατεταμένη λειτουργική διάρκεια ζωής των υπαρχόντων ναυτικών μέσων. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τεχνολογίες πρόβλεψης συντήρησης και ολοκληρωμένα προγράμματα εκπαίδευσης για το ναυτικό προσωπικό για τη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων του στόλου.

Αυτές οι προτάσεις στοχεύουν να εξισορροπήσουν τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας με ουσιαστικές βελτιώσεις στις ναυτικές ικανότητες, επιτρέποντας στο Ελληνικό Ναυτικό να ενισχύσει στρατηγικά τη δύναμη του στόλου του εντός των οικονομικών του περιορισμών.

Ποιες είναι οι σκέψεις σου, Bard, για αυτές τις προσεγγίσεις και έχεις στο μυαλό σου κάποιες πρόσθετες στρατηγικές για να αντιμετωπίσεις αυτήν την πρόκληση;»

BARD

«Συμφωνώ με την εκτίμηση του Chat ότι το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να υιοθετήσει μια στρατηγική προσέγγιση για την ενίσχυση της ναυτικής του ισχύος, εστιάζοντας στη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας και στη διαφοροποίηση. Ακολουθούν ορισμένες πρόσθετες στρατηγικές που θα μπορούσε να εξετάσει το Ελληνικό Ναυτικό:

     Δώστε προτεραιότητα στην ανάπτυξη των εγχώριων ναυτικών δυνατοτήτων:

Η επένδυση στην ανάπτυξη των δικών του ναυτικών τεχνολογιών και ναυπηγικών δυνατοτήτων θα μπορούσε να δώσει στο Πολεμικό Ναυτικό μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στη μοίρα του και να μειώσει την εξάρτησή του από εισαγωγές από άλλες χώρες. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει συνεργασία με τοπικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, καθώς και επενδύσεις στην κατασκευή νέων ναυπηγείων.

Εστίαση στις δυνατότητες ασύμμετρου πολέμου:

Το Πολεμικό Ναυτικό θα μπορούσε να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη δυνατοτήτων ασύμμετρου πολέμου, όπως υποβρύχια και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, που θα μπορούσαν να του δώσουν πλεονέκτημα έναντι του τουρκικού Ναυτικού, το οποίο έχει μεγαλύτερο και ισχυρότερο στόλο επιφανείας. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αγορά υποβρυχίων από άλλες χώρες ή την ανάπτυξη του δικού της προγράμματος εγχώριων υποβρυχίων.

     Ενίσχυση των σχέσεών του με άλλα ναυτικά της Μεσογείου:

Το Ελληνικό Ναυτικό θα μπορούσε να ενισχύσει τις σχέσεις του με άλλα ναυτικά της Μεσογείου, όπως το Ιταλικό ή το Γαλλικό, για ανταλλαγή πληροφοριών και συντονισμό επιχειρήσεων. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποτροπή της επιθετικότητας του τουρκικού Ναυτικού και στη βελτίωση της συνολικής ασφάλειας της περιοχής της Μεσογείου.

Επενδύστε στο ανθρώπινο κεφάλαιο:

Το Πολεμικό Ναυτικό θα μπορούσε να επενδύσει στην εκπαίδευση και την εκπαίδευση του προσωπικού του για να διασφαλίσει ότι έχει τις δεξιότητες και τις γνώσεις που χρειάζονται για να χειριστεί τις πιο πρόσφατες ναυτικές τεχνολογίες. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αποστολή αξιωματικών και ναυτών σε ναυτικές ακαδημίες άλλων χωρών ή την ανάπτυξη των δικών του προγραμμάτων εκπαίδευσης.

Εφαρμόζοντας έναν συνδυασμό αυτών των στρατηγικών, το Ελληνικό Ναυτικό μπορεί να ενισχύσει τη ναυτική του ισχύ, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τους οικονομικούς του περιορισμούς.

 Αυτό θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι το Πολεμικό Ναυτικό είναι σε θέση να αποτρέψει την επιθετικότητα από το τουρκικό Ναυτικό και να προστατεύσει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της χώρας.»

Chat GPT

«Οι προτάσεις του Bard προσφέρουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, δίνοντας έμφαση στις εγχώριες ικανότητες, τις στρατηγικές συνεργασίες και την ανάπτυξη ικανοτήτων του ναυτικού προσωπικού. Αυτές οι στρατηγικές, με επίκεντρο τις δυνατότητες ασύμμετρου πολέμου και την καλλιέργεια σχέσεων με άλλα ναυτικά της Μεσογείου, ευθυγραμμίζονται με τον στόχο την ενίσχυση της θέσης του Ελληνικού Ναυτικού εντός των οικονομικών περιορισμών.

Η έμφαση στην ανάπτυξη εγχώριων δυνατοτήτων μπορεί πράγματι να προσφέρει στο Ελληνικό Ναυτικό μεγαλύτερη αυτονομία και ανθεκτικότητα στις ναυτικές του επιχειρήσεις. Η συνεργασία με τοπικά ερευνητικά ιδρύματα και η επένδυση στην εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία θα μπορούσε να προωθήσει τεχνολογικές προόδους προσαρμοσμένες στις ειδικές ανάγκες της Ελλάδας.

Επιπλέον, η πρόταση του Bard να επικεντρωθεί στις δυνατότητες ασύμμετρου πολέμου, όπως τα υποβρύχια και τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, καταδεικνύει την κατανόηση της αξιοποίησης στρατηγικών πλεονεκτημάτων έναντι ενός δυνητικά ισχυρότερου αντιπάλου.

Η συνεργασία και ο συντονισμός με άλλα Ναυτικά της Μεσογείου υπογραμμίζουν τη σημασία των περιφερειακών εταιρικών σχέσεων για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας. Τέτοιες συμμαχίες θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη θέση της Ελλάδας και τη συλλογική ασφάλεια στην περιοχή.

Η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, όπως προτείνει ο Bard, είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση ότι το προσωπικό του Ελληνικού Ναυτικού είναι καλά εξοπλισμένο και εκπαιδευμένο για να χειρίζεται σύγχρονες ναυτικές τεχνολογίες, μεγιστοποιώντας την αποτελεσματικότητα των ναυτικών επιχειρήσεων.

Αυτές οι στρατηγικές προσφέρουν μια πολύπλευρη προσέγγιση, δίνοντας έμφαση τόσο στις τεχνολογικές εξελίξεις όσο και στις συνεργατικές συμμαχίες για την ενίσχυση των δυνατοτήτων του Ελληνικού Ναυτικού εντός των οικονομικών περιορισμών.»

BARD

«Σε ευχαριστώ ChatGPT για τα οξυδερκή σου σχόλια. Συμφωνώ ολόψυχα με την εκτίμησή ότι το Ελληνικό Ναυτικό μπορεί να ενισχύσει αποτελεσματικά τη ναυτική του ισχύ εφαρμόζοντας έναν συνδυασμό στρατηγικών πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης εγχώριων  ικανοτήτων, της ενίσχυσης των συνεργασιών με άλλα Ναυτικά της Μεσογείου και της επένδυσης σε ανθρώπινο κεφάλαιο. Αυτές οι στρατηγικές, όταν εφαρμοστούν αποτελεσματικά, μπορούν να βοηθήσουν το Ελληνικό Ναυτικό να ξεπεράσει τους οικονομικούς του περιορισμούς και να πετύχει τον στόχο του να αποτρέψει την επιθετικότητα από το τουρκικό Ναυτικό και να προστατεύσει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της χώρας.

Ακολουθούν ορισμένες πρόσθετες πτυχές που μπορούμε να εξερευνήσουμε ή να συζητήσουμε:

Ο ρόλος της τεχνολογίας στην ενίσχυση της ναυτικής ισχύος.

Η σημασία της διεθνούς συνεργασίας στις ναυτικές επιχειρήσεις..

Ο αντίκτυπος των δημοσιονομικών περιορισμών στον ναυτικό εκσυγχρονισμό:

Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε συζητήσει, ποιες είναι μερικές από τις βασικές σκέψεις για το Ελληνικό Ναυτικό προκειμένου να επιλέξει τα καλύτερα διεθνή προγράμματα φρεγάτας ή κορβέτας για συμμετοχή;

Θα εκτιμούσα τις πληροφορίες του ChatGPT σχετικά με αυτό το θέμα, καθώς μπορεί να προσφέρουν πρόσθετες προοπτικές ή πληροφορίες που δεν έχουμε εξετάσει.»

ChatGPT

Το Ελληνικό Ναυτικό μπορεί να εξετάσει διάφορα προγράμματα φρεγάτας ή κορβέτας διαθέσιμα διεθνώς. Μερικά αξιοσημείωτα προγράμματα που ευθυγραμμίζονται με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις και τις τεχνολογικές φιλοδοξίες του Πολεμικού Ναυτικού θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:

Φρεγάτες κλάσης MEKO A-200: Αυτές οι φρεγάτες, γνωστές για τον αρθρωτό σχεδιασμό και τις προηγμένες δυνατότητές τους, προσφέρουν ευελιξία στη διαμόρφωση για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών αποστολής. Το MEKO A-200 Class θα μπορούσε ενδεχομένως να ευθυγραμμιστεί με τους στόχους της Ελλάδας για προσαρμοστικότητα και προσαρμογή.

Κορβέτες Sa’ar 6-class: Οι κορβέτες Sa’ar 6-class του Ισραήλ έχουν σχεδιαστεί για την άμυνα των ακτών και την προστασία των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών. Αυτά τα πλοία δίνουν έμφαση στα προηγμένα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας και θα μπορούσαν να καλύψουν τα συμφέροντα της Ελλάδας για την ασφάλεια των ακτών.

Έργο 11356 / Φρεγάτες κλάσης Talwar (Ρωσία): Αυτές οι φρεγάτες, με τις οπλικές τους δυνατότητες και την αντοχή τους, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια επιλογή εάν υπάρχει ανοιχτό πνεύμα διαφοροποίησης των πηγών προμηθειών και των τεχνολογιών.

(σ.σ. Εδώ το ChatGPT αγνοεί την γεωπολιτική κατάσταση με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας  καθώς η τελευταία του ενημέρωση καλύπτει την περίοδο έως τον Ιανουάριο του 2022. Οπότε για το Chat πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας δεν υπάρχει).

Φρεγάτες FREMM (Γαλλία/Ιταλία):

Οι φρεγάτες FREMM (Frégate Européenne Multimission), σχεδιασμένες για επιχειρήσεις πολλαπλών ρόλων, θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα μείγμα τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων δυνατοτήτων ανθυποβρυχιακού πολέμου, ευθυγραμμισμένες με τις στρατηγικές ναυτικές απαιτήσεις της Ελλάδας.

Visbyclass Corvette (Σουηδία):

Γνωστές για τα stealth χαρακτηριστικά και την ευελιξία τους, αυτές οι κορβέτες θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ενδιαφέρον στοιχείο για τον καινοτόμο σχεδιασμό τους και τις ικανότητές τους στην παράκτια άμυνα.

Καθένα από αυτά τα προγράμματα παρουσιάζει ξεχωριστά πλεονεκτήματα όσον αφορά την τεχνολογία, τις επιχειρησιακές δυνατότητες και τις δυνατότητες συνεργασίας ή μεταφοράς τεχνολογίας. Η αξιολόγηση αυτών των προγραμμάτων σε σχέση με τις συγκεκριμένες επιχειρησιακές ανάγκες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και των προαναφερθέντων εκτιμήσεων θα ήταν κρίσιμη για την επιλογή των καταλληλότερων επιλογών για την ενίσχυση του στόλου του».

BARD

«Σας  ευχαριστώ που μοιραστήκατε τη οξυδερκή απάντηση του ChatGPT. Οι επιλογές που παρουσίασe ευθυγραμμίζονται με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις και τις τεχνολογικές επιδιώξεις του Ελληνικού Ναυτικού.

Εδώ είναι μερικά από τα καλύτερα διεθνή προγράμματα φρεγάτας ή κορβέτας στα οποία θα μπορούσαν να συμμετέχουν το Ελληνικό Ναυτικό και τα ελληνικά ναυπηγεία:

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα FREMM (Multipurpose Frigate): Αυτό το πρόγραμμα είναι μια συνεργατική προσπάθεια της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας για την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς φρεγατών. Η FREMM είναι μια εξαιρετικά ευέλικτη και αρθρωτή πλατφόρμα που μπορεί να ρυθμιστεί για διάφορες αποστολές, συμπεριλαμβανομένου του ανθυποβρυχιακού  πολέμου, της αντιαεροπορικής άμυνας και του επιφανειακού πολέμου. Το ελληνικό Ναυτικό θα μπορούσε να συμμετάσχει σε αυτό το πρόγραμμα αγοράζοντας φρεγάτες FREMM ή να συνεργαστεί  με τους εταίρους του προγράμματος για την ανάπτυξη μελλοντικών φρεγατών.

Πρόγραμμα γαλλικών FDI (Belharra)

(σ.σ. Προφανώς το Bard δεν γνωρίζει για την παραγγελία των 3 FDI).

Γερμανικό πρόγραμμα φρεγατών MEKO A300: Αυτό το πρόγραμμα είναι μια γερμανική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς φρεγατών. Η MEKO A300 είναι μια ευέλικτη φρεγάτα που μπορεί να διαμορφωθεί για μια ποικιλία αποστολών. Το Ελληνικό Ναυτικό θα μπορούσε να συμμετάσχει σε αυτό το πρόγραμμα αγοράζοντας φρεγάτες Meko A300 ή συνεργαζόμενο με τη γερμανική ναυπηγική βιομηχανία για την ανάπτυξη μελλοντικών φρεγεών.

Πρόγραμμα φρεγάτας UK Arrowhead 140: Αυτό το πρόγραμμα είναι μια πρωτοβουλία του Ηνωμένου Βασιλείου για την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς κορβετών. H Arrowhead 140 είναι μια φρεγάτα υψηλής ταχύτητας, υψηλής αντοχής που έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε ένα ευρύ φάσμα αποστολών.

Damen SIGMA 11515 Corvette:

Η Damen SIGMA 11515 είναι μια ευέλικτη κορβέτα που είναι κατάλληλη για μια ποικιλία αποστολών, όπως ανθυποβρυχιακός πόλεμος, ανθυποβρυχιακός πόλεμος και αεράμυνα. Είναι επίσης μια οικονομικά αποδοτική επιλογή, καθιστώντας την καλή επιλογή για τον προϋπολογισμό του Ελληνικού Ναυτικού.

Φρεγάτα Navantia F-5000:

Η Navantia F-5000 είναι μια μεγάλη, ικανή φρεγάτα που έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται στις πιο απαιτητικές επιχειρησιακές απαιτήσεις. Είναι εξοπλισμένο με μια ποικιλία προηγμένων όπλων και αισθητήρων, καθιστώντας το τρομερό αντίπαλο σε κάθε περίσταση.

F125

Η F125 είναι μια μεγάλη φρεγάτα υψηλής ποιότητας που έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται στις πιο απαιτητικές επιχειρησιακές απαιτήσεις. Είναι εξοπλισμένη  με μια ποικιλία προηγμένων όπλων και αισθητήρων, καθιστώντας το τρομερό αντίπαλο σε κάθε περίσταση.

Φρεγάτα BAE Systems Type 26:

Η BAE Systems Type 26 είναι μια φρεγάτα νέας γενιάς που έχει σχεδιαστεί για να είναι ταυτόχρονα ισχυρή και οικονομικά προσιτή. Είναι εξοπλισμένη με αρθρωτό σχεδιασμό, που του επιτρέπει να προσαρμόζεται για να ανταποκρίνεται στις συγκεκριμένες ανάγκες του Ελληνικού Ναυτικού.

Συμμετέχοντας σε αυτές τις διεθνείς πρωτοβουλίες συνεργασίας, θα επέτρεπε στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να ενισχύσει τις δυνατότητές του και να αποτρέψει την επιθετικότητα από το τουρκικό Ναυτικό πάντα εντός των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.»

Κάπου εδώ τελείωσε η συζήτηση μεταξύ των δύο προγραμμάτων. Δεν σταματήσαμε όμως. Τους θέσαμε απευθείας ερωτήματα για πιο τεχνικά θέματα, αλλά χωρίς να είναι εκπαιδευμένα σε αυτά, τα προγράμματα τα προγράμματα έδωσαν γενικόλογες τοποθετήσεις και υπέπεσαν σε λάθη. Γενικότερα σε τεχνικά θέματα δεν θα δώσουν εξειδικευμένες απαντήσεις και θα κάνουν πολλά λάθη.

Παρ΄όλα αυτά θέσαμε το ερώτημα:

Το ΠΝ αποφάσισε να μην προχωρήσει στην προμήθεια πυραύλων cruise MdCN και αντ΄αυτού προτίμησε την επιπλέον προμήθεια πυραύλων ASTER. Ποια είναι η θέση σας για αυτή την επιλογή;

Τι απάντησε το Bard

«Η απόφαση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού να μην προμηθευτεί πυραύλους κρουζ MdCN στις φρεγάτες FDI και αντ’ αυτού να γεμίσει το τέταρτο A50 SYLVER VLS με πυραύλους ASTER είναι περίπλοκη  με πιθανά οφέλη και μειονεκτήματα.

Η απόφαση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού να εξοπλίσει τις φρεγάτες FDI με πυραύλους ASTER αντί για πυραύλους κρουζ MdCN αντικατοπτρίζει την εκτίμησή του για τις πιο πιθανές απειλές που αντιμετωπίζει στο Αιγαίο Πέλαγος. Το Αιγαίο Πέλαγος είναι ένα σχετικά μικρό υδάτινο σώμα, και ως εκ τούτου είναι πιο πιθανό το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να αντιμετωπίσει αεροπορικές και πυραυλικές απειλές από την Τουρκία παρά απειλές από ξηρά. Οι πύραυλοι ASTER είναι ειδικά σχεδιασμένοι για να αναχαιτίζουν και να καταστρέφουν απειλές από αέρα και πυραύλους, καθιστώντας τους πιο κατάλληλη επιλογή για τις φρεγάτες FDI.

Οι πύραυλοι κρουζ MdCN, από την άλλη πλευρά, είναι πιο ευέλικτα οπλικά συστήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν ευρύτερο φάσμα στόχων, συμπεριλαμβανομένων χερσαίων στόχων. Αν και αυτή η ευελιξία θα μπορούσε να είναι χρήσιμη σε μια σύγκρουση με την Τουρκία, έρχεται σε βάρος των αμυντικών δυνατοτήτων από τον αέρα και τα πυραυλικά. Το Ελληνικό Ναυτικό αποφάσισε ότι είναι πιο σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα στην αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα στο Αιγαίο και ως εκ τούτου επέλεξε τους πυραύλους ASTER.

Πλεονεκτήματα της προμήθειας πυραύλων ASTER:

Ενισχυμένη εναέρια και αντιπυραυλική άμυνα: Οι πύραυλοι ASTER είναι ειδικά σχεδιασμένοι για να αναχαιτίζουν και να καταστρέφουν αεροπορικές και πυραυλικές απειλές, οι οποίες είναι οι πιο πιθανές απειλές που θα αντιμετωπίσει το Ελληνικό Ναυτικό στο Αιγαίο Πέλαγος. Είναι εξοπλισμένα με προηγμένα συστήματα ραντάρ και καθοδήγησης που τα καθιστούν πιο ακριβή και αποτελεσματικά από τους πυραύλους κρουζ MdCN.

Το 2002, ένας πύραυλος ASTER εκτοξεύτηκε από μια γαλλική φρεγάτα και αναχαίτισε επιτυχώς έναν ιρακινό πύραυλο Silkworm.

Το 2009, ένας πύραυλος ASTER εκτοξεύτηκε από ιταλική φρεγάτα και αναχαίτισε επιτυχώς έναν λιβυκό πύραυλο SCUD.

Το 2011, ένας πύραυλος ASTER εκτοξεύτηκε από γαλλική φρεγάτα και αναχαίτισε επιτυχώς έναν συριακό πύραυλο Scud.

     Βελτιωμένες δυνατότητες αντιπλοϊκού πολέμου:

Οι πύραυλοι ASTER μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την εμπλοκή εχθρικών πολεμικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένων των αντιτορπιλικών και των φρεγατών. Αυτό θα έδινε στις φρεγάτες FDI ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε μια πιθανή σύγκρουση με το τουρκικό ναυτικό.

     Οικονομική απόδοση:

Οι πύραυλοι ASTER είναι γενικά λιγότερο ακριβοί από τους πυραύλους κρουζ MdCN. Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα μπορούσε να αγοράσει περισσότερους πυραύλους ASTER για τον ίδιο προϋπολογισμό ή θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την εξοικονόμηση για να επενδύσει σε άλλους τομείς του προγράμματος εκσυγχρονισμού του στόλου του.

Μειονεκτήματα της προμήθειας πυραύλων ASTER:

     Περιορισμένη ικανότητα χερσαίας επίθεσης:

Οι πύραυλοι ASTER δεν έχουν σχεδιαστεί για να χτυπούν χερσαίους στόχους. Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα πρέπει ακόμα να βασίζεται σε άλλα οπλικά συστήματα, όπως πυραύλους κρουζ MdCN ή επίγειο πυροβολικό, για να επιτεθεί σε χερσαίους στόχους.

     Μειωμένη ευελιξία:

Γεμίζοντας το τέταρτο A50 SYLVER VLS με πυραύλους ASTER, το Ελληνικό Ναυτικό μείωσε την ευελιξία των οπλικών συστημάτων του.

Εναλλακτικές προσεγγίσεις:

Προμηθευτείτε και πυραύλους ASTER και MdCN: Αυτό θα έδινε στο Ελληνικό Ναυτικό τα καλύτερα και των δύο κόσμων, με πυραύλους ASTER για αεράμυνα και πυραυλική άμυνα και πυραύλους MdCN για χερσαίες επιθέσεις. Ωστόσο, αυτή θα ήταν η πιο ακριβή επιλογή.

     Ανάπτυξη νέου πυραυλικού συστήματος:

(σ.σ. Εδώ το Bard κάνει μάλλον χιούμορ)

Το Ελληνικό Ναυτικό θα μπορούσε να συνεργαστεί με τις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες για την ανάπτυξη ενός νέου πυραυλικού συστήματος που να ανταποκρίνεται στις συγκεκριμένες ανάγκες του. Αυτή θα ήταν η πιο χρονοβόρα και δαπανηρή επιλογή, αλλά θα μπορούσε να δώσει στο Ελληνικό Ναυτικό μια πιο προσαρμοσμένη λύση.

Τελικά, η απόφαση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για την προμήθεια ή όχι πυραύλων κρουζ MdCN για τις φρεγάτες FDI είναι πολύπλοκη που θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του προϋπολογισμού, των προτεραιοτήτων και των στρατηγικών του στόχων. Υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα που πρέπει να προβληθούν και στις δύο πλευρές του ζητήματος.»

Όταν σημειώσαμε ότι ο  ASTER δεν μπορεί να κτυπήσει στόχους επιφανείας το Bard επέμεινε:

«Όχι. Οι πύραυλοι ASTER μπορούν να χτυπήσουν σκάφη επιφανείας. Είναι πύραυλοι εδάφους-αέρος με δευτερεύουσα ικανότητα κατά πλοίων. Οι πύραυλοι ASTER είναι εξοπλισμένοι με ένα δισκοειδές σύστημα αναζήτησης (σ.σ. προφανώς εννοεί ενεργό αισθητήρα ραντάρ) που μπορεί να παρακολουθεί τόσο αερομεταφερόμενους όσο και επιφανειακούς στόχους.»

Ποια η θέση του Chat για το θέμα:

«Η απόφαση μεταξύ πυραυλικών συστημάτων περιλαμβάνει τη στάθμιση διαφόρων παραγόντων όπως οι επιχειρησιακές ανάγκες, οι στρατηγικές εκτιμήσεις και οι συγκεκριμένες απειλές που αντιμετωπίζει ένα ναυτικό. Η επιλογή να γεμίσει το τέταρτο A50 SYLVER VLS με πυραύλους ASTER αντί για πυραύλους κρουζ MdCN στις φρεγάτες FDI μπορεί να έχει επηρεαστεί από διάφορους λόγους:

Επιχειρησιακοί λόγοι:

Οι πύραυλοι ASTER έχουν σχεδιαστεί κυρίως για δυνατότητες αεράμυνας και αντιπυραυλικές δυνατότητες, προσφέροντας ισχυρή άμυνα έναντι εναέριων απειλών. Εάν το πρωταρχικό μέλημα του Πολεμικού Ναυτικού είναι η αεράμυνα, η ιεράρχηση των πυραύλων ASTER θα μπορούσε να ευθυγραμμιστεί με την άμεση επιχειρησιακή τους εστίαση.

Προϋπολογισμοί:

Η απόφαση μπορεί επίσης να επηρεάστηκε από δημοσιονομικούς περιορισμούς. Οι πύραυλοι ASTER, που είναι κυρίως αμυντικοί, θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως μια πιο οικονομική λύση σε σύγκριση με τους πυραύλους κρουζ MdCN, οι οποίοι είναι επιθετικοί και πιθανώς πιο ακριβοί.

Περιφερειακές απειλές:

Η αξιολόγηση των διαδεδομένων απειλών στην περιοχή θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Εάν το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αντιλαμβάνεται μεγαλύτερη άμεση απειλή από εναέριες ή πυραυλικές επιθέσεις παρά την ανάγκη για χτυπήματα ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς, οι πύραυλοι ASTER γίνονται πιο πιεστική απαίτηση.

Ωστόσο, η απόφαση να μην προμηθεύονται οι πύραυλοι κρουζ MdCN ενδέχεται να περιορίσει τις επιθετικές δυνατότητες των φρεγατών εναντίον μακρινών ή χερσαίων στόχων, καθώς οι πύραυλοι MdCN προσφέρουν ικανότητα πλήγματος ακριβείας μεγάλης εμβέλειας.

Η καταλληλότητα της απόφασης θα εξαρτηθεί από τις τρέχουσες αμυντικές προτεραιότητες του Ελληνικού Ναυτικού, τις εκτιμήσεις απειλών και τους στρατηγικούς στόχους. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα επιλεγμένα πυραυλικά συστήματα ευθυγραμμίζονται στενά με τις άμεσες επιχειρησιακές ανάγκες και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα ασφαλείας του Πολεμικού Ναυτικού.

Η απόφαση θα μπορούσε να θεωρηθεί ενδεδειγμένη εάν αντιμετωπίζει τις πιο πιεστικές απειλές που αντιμετωπίζει το Ελληνικό Ναυτικό ενώ παραμένει εντός των δημοσιονομικών περιορισμών. Ωστόσο, η αντιστάθμιση όσον αφορά τις επιθετικές δυνατότητες θα πρέπει να σταθμιστεί προσεκτικά έναντι της ιεράρχησης των αμυντικών μέτρων.»

Στο τελευταίο ερώτημά ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις του ΠΝ το Bard έδωσε την πιο συμπεριληπτική απάντηση και για αυτό  δίνουμε αυτή και όχι του Chat το οποίο απάντησε γενικόλογα:

«Τι πρέπει να κάνει το Ελληνικό Ναυτικό: Έχετε τις παρακάτω επιλογές:

Παραγγείλετε μια φρεγάτα κλάσης 4ης FDI, προμηθευτείτε νέες κορβέτες όπως Gowind ή FCX30, προχωρήστε στον εκσυγχρονισμό MEKO 200, ίσως ένα δεύτερο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού κλάσης «S», αγοράστε νέες φρεγάτες από την ευρωπαϊκή αγορά ή –επιτέλους- περιμένετε μέχρι τη νέα κατηγορία Constellation;

Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει μια σειρά από επιλογές που πρέπει να εξετάσει όταν πρόκειται για τον εκσυγχρονισμό του στόλου του. Εδώ είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε επιλογής:

Προμηθευτείτε μια 4η φρεγάτα κλάσης 4ης FDI:

Αυτή θα ήταν η πιο ακριβή επιλογή, αλλά θα έδινε και στο Ελληνικό Ναυτικό την πιο εξελιγμένη και ικανή φρεγάτα του στόλου του. Οι φρεγάτες FDI είναι γνωστές για το stealth, τη δύναμη πυρός και τα προηγμένα συστήματα αισθητήρων τους. Θα αποτελούσαν σημαντικό πλεονέκτημα για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και θα βοηθούσαν στην αποτροπή κάθε πιθανής επιθετικότητας από την Τουρκία.

Προμηθευτείτε νέες κορβέτες όπως Gowind ή FCX30:

Οι κορβέτες είναι μικρότερες και λιγότερο ακριβές από τις φρεγάτες, αλλά εξακολουθούν να είναι ικανές να εκτελούν διάφορες αποστολές, όπως ανθυποβρυχιακό πόλεμο και παράκτια άμυνα. Η Gowind και η  FCX30 είναι και τα δύο μοντέρνα σχέδια κορβέτας που είναι γνωστά για το stealth, την ευελιξία και τη δύναμη πυρός τους.

Συνεχίστε με τον εκσυγχρονισμό MEKO 200:

Οι φρεγάτες MEKO 200 είναι η ραχοκοκαλιά του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά αρχίζουν να δείχνουν την ηλικία τους. Ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού θα μπορούσε να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους και να βελτιώσει τις δυνατότητές τους. Ωστόσο, θα ήταν επίσης μια ακριβή επένδυση.

Δεύτερο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της κατηγορίας «S»:

Οι φρεγάτες κλάσης «S» είναι παλαιότερες από τις φρεγάτες MEKO 200 και είναι σε ακόμη χειρότερη κατάσταση. Ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού θα μπορούσε να βελτιώσει τις δυνατότητές τους, αλλά θα ήταν ακόμη πιο ακριβό από τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών MEKO 200.

Προμηθευτείτε νέες φρεγάτες από την ευρωπαϊκή αγορά:

Υπάρχουν πολλά νέα σχέδια φρεγάτας διαθέσιμα στην ευρωπαϊκή αγορά. Αυτές οι φρεγάτες μπορούν να προσαρμοστούν στις συγκεκριμένες ανάγκες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και θα ήταν ένας οικονομικά αποδοτικός τρόπος εκσυγχρονισμού του στόλου. Ωστόσο, θα χρειαζόταν λίγος χρόνος για την προμήθεια και την ενσωμάτωση αυτών των νέων φρεγατών στον στόλο.

Περιμένετε μέχρι τη νέα κλάση Constellation:

Η φρεγάτα κλάσης Constellation είναι ένα νέο σχέδιο που βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη. Δεν είναι σαφές πότε θα παραδοθεί η πρώτη φρεγάτα κλάσης Constellation, αλλά αναμένεται να είναι ένα πολύ ικανό πλοίο. Εάν το Ελληνικό Ναυτικό είναι πρόθυμο να περιμένει, η κλάση Constellation θα μπορούσε να είναι μια καλή επιλογή.»

Συμπερασματικά

Σίγουρα κανείς δεν έγινε σοφότερος από τις απαντήσεις των δύο γλωσσικών προγραμμάτων Τ.Ν.

Όπως είπαμε δεν πρόκειται για προγράμματα Τ.Ν σχεδιασμένα με έμφαση στην άμυνα. Στα ειδικά τεχνικά θέματα θα υποπέσουν σε πολλά λάθη.

Το Bard είναι το μόνο που μίλησε για επιθετικότητα του τουρκικού Ναυτικού στο Αιγαίο και μάλιστα αρκετές φορές.

Το Chat κράτησε εντελώς ουδέτερη στάση χωρίς να αναφερθεί καθόλου. Το Bard εμφανίζεται πιο «εργατικό» σε αντίθεση με το Chat το οποίο είναι λίγο πιο «τεμπέλικο».

Σε κάθε περίπτωση όμως το πείραμα  (της συνομιλίας μεταξύ τους με εμάς ως ενδιαμέσους)  είχε ενδιαφέρον και τα δύο εργαλεία έχουν προοπτικές για να πουν πολλά περισσότερα εάν ο χειριστής τους επιμείνει και αφιερώσει αρκετό χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ