Χωρίς σύστημα Link-16 τα 7 MH-60R του ΠΝ

Χωρίς σύστημα ανταλλαγής πακέτων δεδομένων θα παραλάβει το ΠΝ τα επτά ελικόπτερα MH-60R που έχει παραγγείλει η Ελλάδα έναντι 465 εκατ. ευρώ, Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση της αμερικανικής DSCA στην οποία δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο η ύπαρξη τερματικών  Link 16.

Αντίθετα στην παραγγελία της Νότιας Κορέας η οποία αγοράζει 12 MH-60R έναντι 447,2 $ (372,94 ευρώ) πληρώνει δηλαδή  93 εκατ. ευρώ λιγότερα, για 5 περισσότερα ελικόπτερα από ότι εμείς, αναφέρεται ρητά και η προμήθεια 12 συστημάτων Link 16 (“twelve (12) Link 16 Multifunctional Information Distribution Systems” Low Volume Terminals (MIDS-LVT).

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες τα ΜΗ-60R θα είναι εφοδιασμένα με το σύστημα ανταλλαγής δεδομένων AN/SRQ-4 Hawlink με εμβέλεια 160 χλμ. και το οποίο επιτρέπει την επικοινωνία ελικοπτέρου και σκάφους επιφανείας με μεταφορά δεδομένων για ανθυποβρυχιακές ή επιχειρήσεις κατά στόχων επιφανείας.

Πρήσκεσαι όμως για ένα «τοπικό» data-link που δεν επιτρέπει την επικοινωνία με άλλα μέσα, όπως αεροσκάφη ναυτικής προσβολής της ΠΑ για διαμοιρασμό δεδομένων, ενώ είναι άγνωστο εάν θα υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας με τα P-3B του ΠΝ, οψέποτε αυτά αναβαθμιστούν και ενταχθούν στη δύναμη του ΠΝ.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV