Oι Ουκρανοί δημιουργούν διπλή αμυντική γραμμή με την ονομασία «Νέα Γραμμή του Ντονμπάς» με το εξής ιδιαίτερο χαρακτηριστικό:

Βρίσκεται πέρα από όλες τις πόλεις του Ντονμπάς, δηλαδή το Ιζίουμ, την Λίμαν, το Σλαβιάνσκ, το Κραματόρσκ, την Ντρούκιβκα, την Κωστιαντίνιβκα, την Ντομπρόπιλα και το Ποκρόφσκ!

Η νέα, με πορτοκαλί χρώμα, δεν είναι ακόμη πολύ ανεπτυγμένη, έχει μόνο λίγες θέσεις και 1 έως 2 τάφρους αλλά πραγματοποιούνται εντατικές εργασίες με σκοπό την ολοκλήρωσή της.

Η δημιουργία της διπλής γραμμής σε αυτό το βάθος και το γεγονός ότι αναλώνονται σημαντικοί πόροι για να πραγματοποιηθεί δίνει το «σήμα» πως η ουκρανική ηγεσία γνωρίζει ότι δεν μπορεί να διατηρήσει την παρουσία των ουκρανικών στρατευμάτων στο Ντόνμπας και ότι σύντομα θα πρέπει να αποχωρήσουν.

Με λίγα λόγια το Κίεβο δείχνει ότι σκοπεύει να εγκαταλείψει αυτές τις εναπομείνασες υπό ουκρανικό έλεγχο πόλεις.

Λόγω των πολυάριθμων αποτυχιών των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε διάφορα τμήματα του μετώπου, η ουκρανική διοίκηση άρχισε επειγόντως να δημιουργεί ένα νέο στρατηγικό (εφεδρικό) σύστημα αμυντικών γραμμών στα μετόπισθεν, το οποίο ονομάστηκε «γραμμή άμυνας Syrsky».

Τα δεδομένα για την διπλή γραμμή εχουν αποκτηθεί από χειριστές αναγνωριστικών drones των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Δυτικών Osinters, αλλά και αντλώντας πληροφορίες από δορυφορικές εικόνες.

Το Κίεβο κατανοεί ότι δεν θα είναι δυνατό να διατηρηθούν οι υπάρχουσες θέσεις στις περιοχές Sumy, Kharkov, Dnepropetrovsk και Zaporizhia, LPR και DPR, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις είναι εξαντλημένες και βρίσκονται σε επιχειρησιακή κρίση.

Είναι απαραίτητο να αποσυρθούν τα στρατεύματα σε νέες θέσεις, να αναπληρωθούν οι τάξεις τους σε προσωπικό και όπλα και να ανασυνταχθούν.

Το μεγαλύτερο μέρος των οχυρώσεων που είχαν προηγουμένως ανεγερθεί από τους Ουκρανούς στο Ντόνμπας έχει ήδη καταστραφεί ή καταληφθεί από τους Ρώσους.

Ένα ολόκληρο πλέγμα θέσεων (μηχανικών δομών) των Ουκρανών, που δημιουργήθηκαν το 2014-2024, τέθηκε υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, το μήκος των ουκρανικών οχυρώσεων είχε αυξηθεί σημαντικά, αλλά οι πόροι τους έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

Οχυρά, καταφύγια, χαρακώματα και οι μεταξύ τους επικοινωνίες καταστρέφονται από τις επιθέσεις του ρωσικού Πυροβολικού και της Αεροπορίας.

Η νέα στρατηγική γραμμή άμυνας θα εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα κατά μήκος ενός επιμήκους τόξου από την περιοχή Σούμι μέχρι τον ποταμό Δνείπερο, σε απόσταση 5-25 χλμ. από την υπάρχουσα γραμμή μάχης, διατηρώντας παράλληλα τις χρήσιμες ιδιότητες του εδάφους.

Ταυτόχρονα, οι νέες αμυντικές γραμμές θα είναι ετερογενείς, θα είναι εξοπλισμένες με αντιαρματικά εμπόδια και οχυρώσεις πεδίου (οπλισμένο σκυρόδεμα και χωμάτινες).

Θα βασίζονται σε οχυρωμένες περιοχές, όπου θα έχουν μετατραπεί σε φρούρια κοντινές πόλεις και κωμοπόλεις.

Το συνολικό μήκος των γραμμών θα πρέπει να μειωθεί λόγω της υποχώρησης βαθιά στο ουκρανικό έδαφος και της ευθυγράμμισης του μετώπου.

Αυτό θα πρέπει να δώσει στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις πλεονεκτήματα ως προς τον ανεφοδιασμό και την αντίσταση απέναντι στην πίεση που θα δεχθούν από τους Ρώσους.

Οι ουκρανικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν επί του παρόντος έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού.

Το Κίεβο βασίζεται στη βοήθεια από τη Δύση και στην αυξημένη κινητοποίηση εντός της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των γυναικών.

Θα εμφανιστούν περισσότερα όπλα και πυρομαχικά (ελπίζουν) στο άμεσο μέλλον και θα αυξηθεί και ο αριθμός του προσωπικού και αυτό θα δώσει στις ουκρανικές δυνάμεις την ευκαιρία να ξεπεράσουν την υποβάθμιση της ισχύος τους και να εξασφαλίσουν υψηλή πυκνότητα πυρός σε νέες θέσεις που θα έχουν μεγαλύτερη εγγύτητα μεταξύ τους, καθώς και να προσπαθήσουν να σταθεροποιήσουν το μέτωπο.

Το Κίεβο παρουσιάζει την εικόνα μίας προσπάθειας να «μικρύνει» τις αποστάσεις και τις υπερασπιζόμενες εκτάσεις.

Θα πει κάποιος ότι οι Ρώσοι τριάμισι χρόνια κατέλαβαν μικρές εκτάσεις και λίγες σχετικά πόλεις.

Τι πρόκειται να αλλάξει τώρα;

«Όσα δεν φέρνει ο χρόνος τα φέρνει στιγμή» λένε οι παλιοί.

Η φθορά που έχουν υποστεί οι Ουκρανοί δείχνει ότι μπορεί να είναι καταλυτική και η κατάσταση στα μέτωπα μπορεί να επιταχυνθεί εις βάρος τους.

Άλλωστε, όλα θα φανούν τις επόμενες 50 ημέρες…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ