Ισραηλινό άρμα μάχης Merkava IV ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε η Χαμάς στη Γάζα χρησιμοποιώντας αντιαρματική ρουκέτα Yasin.

Η προσβολή του ισραηλινού άρματος έγινε κοντά στην πόλη Beit Hanou η οποία βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Λωρίδας της Γάζας.

Η ρουκέτα Yasin είναι ένα όπλο το οποίο αναπτύχθηκε από την ίδια τη Χαμάς και αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 2004.

Η ρουκέτα  έχει βάρος 7 χλγρ. μήκος 95 εκατ. και το διαμέτρημα ανέρχεται στα 85 χλστ. Δεν υπάρχει σύστημα καθοδήγησης αλλά η ρουκέτα βάλλεται σε ευθεία βολή χρησιμοποιώντας κοινά σκοπευτικά. Το μέγιστο βεληνεκές της ανέρχεται στα 300 μ.

Την ίδια ώρα προβληματισμό προκαλούν οι σκέψεις για την επομένη της ισραηλινής χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα. Οι φόβοι για την εξάπλωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και η εμφάνιση  μίας άλλης τρομοκρατικής οργάνωσης, μετά τη Χαμάς, στην περιοχή είναι ορατοί.

Όπως γράφει το BBC, σε ανάλυσή του, η σύγκρουση στη Γάζα είναι φαινομενικά άνιση. «Μπορεί η Χαμάς να πολεμά στο γήπεδό της σε έδαφος και σήραγγες που γνωρίζει καλά αλλά το Ισραήλ έχει το συντριπτικό πλεονέκτημα σε δύναμη όπλων, ανθρώπινο δυναμικό, τεχνολογία και υλικοτεχνική υποδομή» γράφει ειδικότερα το βρετανικό δίκτυο.

Αυτό, ωστόσο, δεν αποτελεί εγγύηση – συνεχίζει – ότι η διευρυμένη χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων άμυνας στη Γάζα θα αποφέρει τελικά το αποτέλεσμα στο οποίο στοχεύει το Ισραήλ: Την εξάλειψη της στρατιωτικής απειλής.

Εάν διαρκέσει αρκετά η εισβολή στη Γάζα τότε ο ισραηλινός στρατός, όπως επισημαίνεται, θα πρέπει να είναι σε θέση να υποβαθμίσει σημαντικά, αν όχι να εξαλείψει εντελώς τις δυνατότητες της Χαμάς.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει ήδη πει ότι η επιστροφή στο καθεστώς της υπό ισραηλινής κατοχής της Γάζας θα ήταν λάθος.

Ελλείψει μιας ειρηνευτικής διαδικασίας που να κινείται προς λύση δύο κρατών, «θα ήταν αυταπάτη να πιστεύουμε ότι η Γάζα μπορεί απλώς με όπλα να υποταχθεί».

Η οργή θα φουντώσει, οι σήραγγες μπορεί να χτιστούν ξανά, τα όπλα ενδεχομένως να μπαίνουν λαθραία και μια νέα, ακόμη πιο δηλητηριώδης οργάνωση θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη Χαμάς, συμπληρώνει το BBC.

Όποιος αναλάβει τη διακυβέρνηση αυτής της ταραγμένης περιοχής θα πρέπει να προσφέρει στους κατοίκους της ελπίδα για ένα παλαιστινιακό κράτος ή αλλιώς θα διακινδυνεύσει την επανάληψη του δολοφονικού κύκλου της βίας σε λίγους μήνες ή χρόνια, καταλήγει το βρετανικό δίκτυο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ