America Wire: Το Ιράν κατέρριψε με το α/α σύστημα Bavar-373 μαχητικό F-22 σε αποστολή για την Epic Fury
Διαψεύδει η CENTCOM
Μια είδηση αναπαράγεται τις τελευταίες ώρες με κύρια πηγή το America Wire ένα κανάλι στο youtube σύμφωνα με το οποίο η ιρανική Αεράμυνα κατέρριψε ένα F-22A ενώ αυτό πραγματοποίησε αποστολή πάνω από το Ιράν.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η συγκεκριμένη πηγή το περιστατικό συνέβη στις 03:47 τα ξημερώματα. Το αεροσκάφος πετούσε 180 χιλιόμετρα εντός της ιρανικής επικράτειας, στην επαρχία Κερμάν, προερχόμενο από τη βάση Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ.
Η κατάρριψη έγινε από το ιρανικό σύστημα αεράμυνας Bavar-373 χρησιμοποιώντας τον πύραυλο Sayyad-4B (κόστους μόλις 2 εκατ. δολαρίων).
Το Ιράν δημοσίευσε πλάνα από τα συντρίμμια μέσα σε 6 ώρες. Δορυφορικές εικόνες δείχνουν μια ζώνη συντριμμιών που εκτείνεται σε 3 χιλιόμετρα, κάτι που υποδηλώνει έκρηξη στον αέρα και όχι μηχανική βλάβη.
Οι ΗΠΑ έχουν μόνο 186 F-22 και η γραμμή παραγωγής έχει κλείσει οριστικά. Κάθε αεροπλάνο που χάνεται είναι δυσαναπλήρωτο.
Το Bavar-373 χρησιμοποίησε συχνότητες VHF και L-band, στις οποίες η τεχνολογία stealth του F-22 δεν είναι αποτελεσματική.
Από την άλλη πλευρά το συμβάν δεν επιβεβαιώνεται από τις ΗΠΑ. Η μόνη αντίδραση προέρχεται απο την CENTCOM η οποία έκανε σήμερα μια ανάρτηση η οποία δείχνει φωτογραφίες ενός F-22A να απογειώνεται απο μια βάση στη Μέση ανατολή για τις ανάγκες της επιχείρησης Epic Fury λέγοντας πως το Raptor είναι πρακτικά ανίκητο από οποιοδήποτε σύγχρονο ή και προγραμματιζόμενο να εισέλθει σε υπηρεσία μαχητικό αεροσκάφος.
A U.S. Air Force F-22 Raptor takes off from a base in the Middle East during Operation Epic Fury. The Raptor is unmatched by any known or projected fighter aircraft. pic.twitter.com/aZd59BlP3h
— U.S. Central Command (@CENTCOM) March 29, 2026