Ιρανικά πλήγματα μεταξύ Σαββάτου και Δευτέρας κατέστρεψαν τα ραντάρ αεράμυναςτων Αμερικανών στις χώρες του Κόλπου δείχνουν ότι η Τεχεράνη δημιουργεί σχέδιο για τον επόμενο γύρο συγκρούσεων.

Ισραήλ και ΗΠΑ μιλούν για συνεχείς νίκες, αλλά πλέον εμπλέκονται όλο και πιο βαθιά σε μία παρατεταμένη σύγκρουση και μάλιστα με εξασθενημένες αεράμυνες.

Τα πλήγματα έλαβαν χώρα σε τουλάχιστον επτά τοποθεσίες σε όλη τη Μέση Ανατολή, όπως αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενοι ανάλυση βίντεο και δορυφορικών εικόνων που διεξήγαγαν.

Οι δορυφορικές εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Planet Labs και άλλες πηγές στις 4 Μαρτίου επιβεβαίωσαν ότι το Ιράν κατάφερε να πλήξει δύο επιπλέον αμερικανικής κατασκευής συστήματα Terminal High Altitude Area Defense (THAAD), ένα ανεπτυγμένο στη Σαουδική Αραβία και ένα άλλο στην Ιορδανία.

Η λίστα των κατεστραμμένων ραντάρ:

2 ραντάρ AN/GSC-52B (Μπαχρέιν)
3 ραντάρ (βάση Arifjan, Κουβέιτ)
1 ραντάρ AN/TPY-2 THAAD (ΗΑΕ)
1 ραντάρ AN/TPY-2 THAAD (Ιορδανία)
1 ραντάρ AN/FPS-132 (Κατάρ)
+8 κτίρια/κατασκευές που σχετίζονται με υποδομές δορυφορικών επικοινωνιών (Κουβέιτ)
1 τοποθεσία πιθανώς κοντά σε ραντάρ AN/TPY-2 (Αεροπορική βάση Prince Sultan, Σαουδική Αραβία)

Η Planet Labs είχε ήδη δώσει μια δορυφορική εικόνα που δείχνει σοβαρές ζημιές στη θέση του αμερικανικής κατασκευής ραντάρ AN/FPS-132 κοντά στην αεροπορική βάση Al Udeid Air Base, πλησίον της πρωτεύουσας του Κατάρ, Ντόχα.

Οι τοποθεσίες βρίσκονται στο Κατάρ, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σταδιακά αδρανοποιούνται τα α/α συστήματα της περιοχής που όλο και πιο πολύ πλέον βασίζονται στα πλοία και σε δικτυοκεντρικές ικανότητες.

Πάντως όλα δείχνουν ότι το επόμενο κύμα χτυπημάτων από το Ιράν θα γίνει με υπερ-υπερηχητικούς πυραύλους και οι χώρες του Κόλπου νιώθουν ότι δεν θα γνωρίζουν τι τους έρχεται.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ