Μάχες μέχρι εσχάτων γύρω από το Ποκρόβσκ κατά των Ουκρανικών μονάδων που έχουν απομείνει στην περιοχή, καθώς η Ρωσία σφίγγει τον κλοιό, γύρω από τος πόλεις οχυρά των Ουκρανών Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ επιδιώκοντας να καταλάβει ολόκληρη την περιοχή του Ντονέτσκ πριν από τις κρίσιμες ειρηνευτικές συνομιλίες.

Οι Ρώσοι έχουν θέσει τις δύο αυτές πόλεις σαν στόχο Νο1 για 2026 (να πάρουν όλο το Donetsk Oblast), καθώς εάν Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ περάσουν υπό έλεγχο πέφτει το “Fortress Belt” και τελειώνει ουσιαστικά οριστικά και αμετάκλητα το Donbas για την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν την πίεση γύρω από την πόλη Ποκρόβσκ στην ανατολική Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να ολοκληρώσουν μια εκστρατεία μηνών για την κατάληψη όλης της περιοχής.

Η Ουκρανία από την άλλη πλευρά πασχίζει να ανακόψει την ρωσική προέλαση γύρω από το Ποκρόβσκ και σε άλλα σημεία κατά μήκος της γραμμής του μετώπου των 1.200 χιλιομέτρων, ενώ την ίδια στιγμή δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ να καταλήξει σε μια ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό του τετραετούς πολέμου στις συνεχιζόμενες συνομιλίες.

Το Γενικό Επιτελείο του Κιέβου εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις του κατέχουν το… βόρειο τμήμα του Ποκρόβσκ, μια πόλη με πληθυσμό 60.000 κατοίκων πριν τον πόλεμο, και ότι υπερασπίζονται επίσης τη μικρότερη γειτονική πόλη Μιρνοχράντ.

Το Ποκρόβσκ, ένας κρίσιμος σιδηροδρομικός κόμβος, αποτελεί πεδίο σφοδρών μαχών από πέρυσι. Η πτώση του σηματοδότησε τη μεγαλύτερη νίκη της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης από τότε που κατέλαβε την πόλη Αβντιίβκα στις αρχές του 2024.

Η Μόσχα λέει από τα τέλη του περασμένου έτους ότι είχε καταλάβει το Ποκρόβσκ, κάτι που το Κίεβο διέψευσε.

Αναλυτές αναφέρουν ότι η Ρωσία έχει καταλάβει μόνο το 1,3% περίπου των ουκρανικών εδαφών από τις αρχές του 2023, αν και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης τους τελευταίους μήνες.

Το 7ο Σώμα Ταχείας Απόκρισης της Ουκρανίας, το οποίο επιβλέπει την άμυνα στην περιοχή, ανέφερε ότι η Ρωσία «πιέζει στην περιοχή του Ποκρόβσκ και του Μιρνοχράντ» εκμεταλλευόμενη την «ανεπαρκή» ουκρανική αεράμυνα, χρησιμοποιώντας κατευθυνόμενες βόμβες και ελέγχοντας υψώματα και πτέρυγες χάρη στην υπεροπλία της σε έμψυχο δυναμικό.

Κραματόρσκ

Η ουκρανική ομάδα «ερευνητών» ανοικτού κώδικα DeepState ισχυρίζεται ότι το ρωσικό πεζικό εισέρχεται στο βόρειο τμήμα του Ποκρόβσκ και επιχειρεί να προωθηθεί περαιτέρω προς το γειτονικό χωριό Χρισίνε.

Η ομάδα, ο χάρτης της οποίας έδειχνε σχεδόν ολόκληρο το Ποκρόβσκ και μεγάλο μέρος του Μιρνοχράντ να βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο, περιέγραψε τις τρέχουσες συγκρούσεις ως «τις τελευταίες μάχες» για τις δύο πόλεις.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Μόσχα κατέχει σχεδόν το ένα πέμπτο της ουκρανικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας και τμημάτων της ανατολικής Ουκρανίας που τελούσαν υπό ρωσικό έλεγχο πριν από τον πόλεμο.

Η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να παραχωρήσει και το εναπομείναν 20% της βιομηχανικής περιφέρειας του Ντονέτσκ, κάτι που το Κίεβο δεν θέλει να κάνει.

Η Μόσχα έχει δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει τις πολεμικές επιχειρήσεις μέχρι να επιτύχει τους πολεμικούς της στόχους και υποστηρίζει ότι το ζήτημα των εδαφών είναι «θεμελιώδους σημασίας» για τις εν εξελίξει ειρηνευτικές συνομιλίες υπό τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα των Ουκρανών θεωρεί απαράδεκτη την παραχώρηση του υπόλοιπου Ντονέτσκ, το οποίο περιλαμβάνει τις ισχυρά οχυρωμένες «πόλεις-φρούρια» Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ, ως αντάλλαγμα για την ειρήνη.

«Ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, η κατάληψη ολόκληρης της περιφέρειας του Ντονέτσκ παραμένει ζήτημα ετών για τη Ρωσία», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X το 7ο Σώμα Ταχείας Αντίδρασης της Ουκρανίας, χωρίς να αρνείται ότι τελικά θα το καταλάβει.

«Οι μάχες για το πολεοδομικό σύμπλεγμα Σλοβιάνσκ-ημα τεράστιες απώλειες για τις εισβάλλουσες δυνάμεις».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ