Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, διατύπωσε την άποψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, εφόσον τους δοθεί ο απαραίτητος χρόνος, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ και να αξιοποιήσουν τους ενεργειακούς πόρους της περιοχής, μέσω σχετικής ανάρτησής του.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι με λίγο περισσότερο χρόνο «θα μπορούσαμε εύκολα να ανοίξουμε τα Στενά του Ορμούζ, να εκμεταλλευτούμε το πετρέλαιο και να αποκομίσουμε τεράστια οικονομικά οφέλη».

Την Πέμπτη (2/4/2026), περισσότεροι από 40 σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών συμμετείχαν σε διεθνή τηλεδιάσκεψη με θέμα την αποκατάσταση της λειτουργίας των Στενών του Ορμούζ, σε μια περίοδο αυξημένης ανησυχίας λόγω της κρίσης στη θαλάσσια οδό που προκάλεσε η σύγκρουση ΗΠΑ–Ιράν.

Η πρωτοβουλία ανήκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο συγκέντρωσε χώρες από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, καθώς και την Αυστραλία και τον Καναδά. Στόχος ήταν να εξεταστούν τόσο διπλωματικές παρεμβάσεις προς την Τεχεράνη όσο και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, σε περίπτωση που το Ιράν δεν συναινέσει στην άρση του αποκλεισμού αυτής της κομβικής θαλάσσιας οδού για την παγκόσμια ενεργειακή τροφοδοσία.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, κρίνεται αναγκαίο να ενταχθεί ρητή πρόβλεψη για τα Στενά του Ορμούζ στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός με το Ιράν.

Ωστόσο, από τη συζήτηση προέκυψε ότι η διεθνής συμμαχία εξετάζει σοβαρά και το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ενέργειες για την επαναλειτουργία της διόδου ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ