Ιράκ: Αναχαιτίστηκαν πύραυλοι που είχαν στόχο την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη
Η αεράμυνα αναχαίτισε τρεις, ενώ ένας έπεσε σε ανοιχτό χώρο στην αεροπορική βάση της πρεσβείας
Συστήματα αεράμυνας του Ιράκ αργά το βράδυ του Σαββάτου (7/3), αναχαίτισαν τρεις πυραύλους μικρού βεληνεκούς που εκτοξεύτηκαν από σιιτικές πολιτοφυακές εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη.
Ήταν η πρώτη τέτοια επίθεση στην πρεσβεία στη Βαγδάτη από την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή, η οποία πυροδοτήθηκε από μια κοινή αμερικανο-ισραηλινή επίθεση στο Ιράν, στην οποία έχει εμπλακεί το Ιράκ.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι χαρακτήρισε την επίθεση κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη «τρομοκρατική ενέργεια» που πραγματοποιήθηκε από «ανεξέλεγκτες ομάδες».
Μάλιστα, δήλωσε ότι έχει δώσει εντολή στις στρατιωτικές και τις υπηρεσίες ασφαλείας να εντοπίσουν τους υπευθύνους.
Δυνατοί κρότοι ακούστηκαν το βράδυ του Σαββάτου (7/3) στη Βαγδάτη, όπως αναφέρουν δημοσιογράφοι του AFP, με έναν μάρτυρα κοντά στην οχυρωμένη Πράσινη Ζώνη, όπου στεγάζεται η αμερικανική πρεσβεία, να αναφέρει ότι είδε συστήματα αεράμυνας να ενεργοποιούνται πάνω από την περιοχή.
«Τέσσερις πύραυλοι εκτοξεύτηκαν προς την πρεσβεία», λέει ένας αξιωματούχος ασφαλείας, προσθέτοντας ότι η αεράμυνα αναχαίτισε τρεις, ενώ ένας έπεσε σε ανοιχτό χώρο στην αεροπορική βάση της πρεσβείας.
Δύο άλλες πηγές ασφαλείας επιβεβαιώνουν την επίθεση, με τη μία να λέει ότι όλοι οι πύραυλοι καταρρίφθηκαν, συμπεριλαμβανομένου ενός που έπεσε στην αεροπορική βάση.
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Μοχάμεντ Σία αλ-Σουδάνι, λέει ότι διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να βρουν τους δράστες της «τρομοκρατικής πράξης» εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας.
Λέει ότι «η στόχευση διπλωματικών αποστολών και πρεσβειών που λειτουργούν στο Ιράκ είναι μια πράξη που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ή να γίνει αποδεκτή υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».