Ταυτόχρονα με την υπογραφή της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας και της προμήθειας των φρεγατών Belharra φαίνεται πως και το έτερο ελληνικό κράτος της Κύπρου προχρωράει στην απόκτηση ενός προηγμένου οπλικού συστήματος και συγκεκριμένα του ισραηλινού «Iron Dome»!

Την είδηση την μεταδίδουν κυπριακά κανάλια, συγκεκριμένα αρμόδιες πηγές, με τις οποίες επικοινώνησε το Σίγμα, ανέφεραν ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η απόκτηση μιας παραλλαγής του υπερσύγχρονου συστήματος αεράμυνας «Ιron Dome» του Ισραήλ.

Απομένει η αποδέσμευση κονδυλίου.  Συνεπώς, το Υπουργείο Άμυνας αναμένεται να υποβάλει αίτημα για να περιληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό.

Μέχρι στιγμής, δεν δίνονται λεπτομέρειες για τις προδιαγραφές της παραλλαγής του «Ιron Dome» που επιδιώκει να αποκτήσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτές είναι παρόμοιες ή κοντά σε αυτές του συστήματος που χρησιμοποιεί το Ισραήλ. Αυτό σημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει στα χέρια της ένα σπουδαίο αμυντικό όπλο.

Εδώ και δέκα χρόνια το Ισραήλ, προστατεύεται με το πολύ αποτελεσματικό «Iron Dome», σε συνδυασμό με άλλα συστήματα.

Το σύστημα αναχαιτίζει πολλαπλούς πυραύλους μικρής εμβέλειας, με εμβέλεια έως 70 χιλιόμετρα. Ο κατασκευαστής δηλώνει ποσοστό επιτυχίας 90 τοις εκατό, ενώ ο «σιδερένιος θόλος», όπως αποκαλείται, έχει αναχαιτίσει πάνω από 2.400 ρουκέτες τα τελευταία δέκα χρόνια.

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αναβάθμιση των υποδομών της ναυτικής βάσης στο Μαρί. Αποτελούσε αίτημα της Γαλλίας που είχε μείνει για ένα διάστημα στο συρτάρι.

Συνεπώς αυτό σημαίνει πως η κυπριακή απόφαση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας για την απόκτηση τριών +1 νέων υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra,  από την Ελλάδα, οι οποίες θα μπορούν να σταθμεύουν και να συντηρούνται στη βάση, μαζί με τις γαλλικές!

Αυτό σημαίνει πως οι ίδιοι οι Γάλλοι έχουν στο μυαλό τους μια ενιαία ναυτική δύναμη η οποία θα προστατεύει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά θα επιβάλλει και τα συμφέροντα της γαλλικής TOTAL η οποία έχει πάρει τη μερίδα του «λέοντος» στα κυπριακά κοιτάσματα και προφανώς θα έχει προνομιακή μεταχείριση και στα μελλοντικά ελληνικά, όταν αυτά κάποτε θα διατεθούν προς εκμετάλλευση.

Eδώ πρέπει να συμπληρώσουμε πως εάν βρεθεί μία Belharra (εννοείται με αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster-30) στα 30 ναυτικά μίλια ανοικτά της Λεμεσού, μπορεί να κλειδώσει όλο τον εναέριο χώρο της Κύπρου μέχρι τα παράλια της Τουρκίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ