Το 2023 θα πραγματοποιηθεί τελικά η πρώτη πτήση του νέου στρατηγικού βομβαρδιστικού Β-21 Raider

Ήταν προγραμματισμένη για το 2021

Με δηλώσεις της η διευθύνουσα σύμβουλος της Northrop Grumman, Kathy Warden αποκάλυψε πως η παρθενική πτήση του νέου στρατηγικού βομβαρδιστικού Β-21 Raider θα μετατοπιστεί χρονικά για το 2023.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη πτήση του αεροσκάφους αυτού, η ανάπτυξη και κατασκευή του οποίου καλύπτεται ως διαδικασία από απόλυτη μυστικότητα, ήταν προγραμματισμένη για το 2021.

Μετατοπίστηκε χρονικά για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, λόγω της πανδημίας Covid-19 και πρόσφατα αναβλήθηκε για δεύτερη φορά, χωρίς να διευκρινιστούν οι λόγοι. Το Β-21 έχει παρουσιαστεί μέσω των στοιχείων που έχουν δημοσιοποιηθεί ως πρόγραμμα χαμηλού τεχνολογικού ρίσκου, λόγω της μεγάλης εμπειρίας της κατασκευάστριας εταιρείας στην ανάπτυξη, την κατασκευή και την επιχειρησιακή αξιοποίηση του Β-2 Spirit, αλλά και λόγω της πλήρους υιοθέτησης νέων ψηφιακών τεχνικών σχεδίασης.

Το νέο στρατηγικό βομβαρδιστικό κατά την κατασκευάστρια εταιρία θα είναι απαλλαγμένο από τα προβλήματα του B-2 και κατά συνέπεια το κόστος υποστήριξης θα είναι σημαντικά χαμηλότερο. Η τιμή αγοράς του βέβαια θα είναι το ίδιο αστρονομική με την αντίστοιχη του Β-2, το κόστος αγοράς ανά μονάδα του οποίου, διαμορφώθηκε πριν από 30 περίπου χρόνια σε περισσότερα από 700 εκατομμύρια δολάρια!

Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια κατασκευής έξι συνολικά αεροσκάφη Β-21 στις εγκαταστάσεις της Northrop Grumman στο Palmdale της Καλιφόρνια. H πρόσφατη δημοσιοποίηση του σχεδίου του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ για το οικονομικό έτος 2023, αποκαλύπτει ότι η USAF σχεδιάζει τη δαπάνη 19,1 δισ. δολαρίων στο πρόγραμμα Β-21, για την χρονική περίοδο 2023-2027.

Δεν διευκρινίζεται βέβαια το πόσα αεροπλάνα του τύπου θα παραληφθούν εντός αυτής της περιόδου για δοκιμές, ούτε και το πόσα θα αγοραστούν από την αεροπορία των ΗΠΑ με τα χρήματα αυτά.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV