Η Κολομβία σχεδιάζει να αντικαταστήσει τα Kfir με μεταχειρισμένα F-16 της Δανίας

Η Αεροπορία της Κολομβίας σχεδιάζει να αντικαταστήσει τον στόλο των παλιών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Kfir, με προμήθεια των F-16 της Δανίας.

Ειδικότερα, η Fuerza Aérea Colombiana, φαίνεται πως «καλοκοιτάζει» και «ψήνεται» να αγοράσει τα μεταχειρισμένα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 της Βασιλικής Αεροπορίας της Δανίας (Royal Danish Air Force – RDAF).

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν την πιθανή προμήθεια έξι μαχητικών F-16 της Δανίας, λόγω της επικείμενης άφιξης των stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς της RDAF.

«Κάν’ το όπως η Νορβηγία»

Στο πλαίσιο αυτό, η Κοπεγχάγη θα θέσει προς πώληση τα μαχητικά αυτά, όσο θα εντάσσει σταδιακά τα F-35 στο οπλοστάσιό της, προσπαθώντας να κάνει ακριβώς ό,τι έκανε και η Νορβηγία, που κατάφερε να κλείσει συμφωνία για την πώληση των μεταχειρισμένων F-16 στη Ρουμανία.

Από την πλευρά της, η Κολομβία θέλει να αντικαταστήσει τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Kfir που διαθέτει παρά το γεγονός ότι πραγματοποίησε, σε συνεργασία με τους Ισραηλινούς, εργασίες συντήρησης και υποστήριξης, ωστόσο η  διατήρηση του υφιστάμενου στόλου 19 αεροσκαφών Kfir παραμένει αρκετά δαπανηρή.

Για αρκετά χρόνια η FAC συνεργάζεται με την Αεροπορία των ΗΠΑ και έχει αποκτήσει εμπειρία και εξοικείωση στη λειτουργία των F-16, γι’ αυτό και θεωρείται από τη Μπογκοτά ως η κορυφαία επιλογή για το μέλλον της Αεροπορίας της χώρας.

Ωστόσο, η προσφορά της Lockheed Martin για μαχητικά αεροσκάφη F-16 Viper (Block 70) είναι πάρα πολύ ακριβή, όμως σε βάθος ετών οι «Οχιές» θα έχουν μεγαλύτερο κύκλο ζωής από τα μεταχειρισμένα F-16AM/BM της Δανίας.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV