Ιράκ: Καθηλωμένα Su-25 και κινεζικά UAV τύπου CH-4 λόγω έλλειψης ανταλλακτικών

Τα αμερικανικά UAV τύπου Scan Eagle πέταξαν δύο μόλις φορές

Καθηλωμένα, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, είναι τα ιρακινά αεροσκάφη εγγύς υποστήριξης Su-25 και τα κινεζικά UAV τύπου CH-4, σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Γενικού Επιθεωρητή του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας.

Η έκθεση αφορά στην πρόοδο της επιχείρησης «Inherent Resolve», κατά των ισλαμιστών στο Ιράκ και τη Συρία. Σύμφωνα με την έκθεση τα Su-25 δεν πέταξαν καθόλου το πρώτο τρίμηνο του 2021, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, ενώ τα CH-4 πέταξαν για τελευταία φορά το Σεπτέμβριο του 2019 και έκτοτε είναι καθηλωμένα αναμένοντας ανταλλακτικά από την Κίνα. Το Ιράκ παρέλαβε τα πρώτα από τα 20 CH-4 το 2015 και έκτοτε έχει απολέσει οκτώ.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι κάποια από τα εκπαιδευτικά-ελαφρά μαχητικά L-159 επέτρεψαν σε υπηρεσία , εντούτοις δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα σε αποστολές εγγύς υποστήριξης λόγω έλλειψης εκπαιδευμένων πληρωμάτων για τις συγκεκριμένες αποστολές με τα συγκεκριμένα αεροσκάφη.

Για τα αμερικανικά UAV τύπου Scan Eagle η έκθεση αναφέρει ότι πέταξαν δύο μόλις φορές το πρώτο τρίμηνο του 2021 και μέχρι τις 9 Ιανουαρίου και έκτοτε δεν ξαναπέταξαν.

Οι ιρακινοί ισχυρίζονται ότι δεν τα πετάνε λόγω έντονων ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών, αλλά η έκθεση του OIG αναφέρει πρόβλημα διασύνδεσης του λογισμικό του UAV με τον αναλογικό σταθμό εδάφους.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV