Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την υπογραφή με την Ελλάδα  της συμφωνίας για την προμήθεια «αμυντικού εξοπλισμού», μετέδωσε το Reuters.

Πρόκειται βέβαια για την σύμβαση για την προκεχωρημένη και επιχειρησιακή εκπαίδευση στην ΠΑ, όπου αντί η Ελλάδα να αγοράσει από μόνη της, όπως κάνει άλλωστε χρόνια τώρα, το υλικό που θέλει, αυτή τη φορά συμφώνησε με την ισραηλινή Elbit να το αγοράσει αυτή εκ μέρους της και στη συνέχεια να της το μισθώσει, με παρακράτηση κυριότητας.

Ο λόγος άγνωστος., όπως υποστηρίζουν πολλοί πρόκειται για συμφωνία που εξυπηρετεί άλλες ανάγκες γεωστρατηγικής φύσεως.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ισραηλινή εταιρεία αμυντικών ηλεκτρονικών συστημάτων Elbit Systems Ltd. θα λειτουργεί το υφιστάμενο  κέντρο εκπαίδευσης  στην 120ΠΜ για την Πολεμική Αεροπορία με βάση ένα συμβόλαιο ύψους 1.647.630.589 ευρώ, από 1,3 δισ. € που ήταν η αρχική προσφορά. Με την αναπροσαρμογή θα ξεπεράσει τα 1,8 δισ. ευρώ!

Η εταιρεία Elbit ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει  12 εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346 και θα αναλάβει να φέρει σε επιχειρησιακή κατάσταση 25 T-6A Texan II, όπως και την υποστήριξη αυτών για βάθος 20 ετών.

Το παραπάνω έργο κρίθηκε ασύμφορο ή αδύνατο να φέρει εις πέρας η ΠΑ αναθέτοντας στην Elbit την υλοποίησή του.

Η ισραηλινή εταιρεία, όπως αναφέρθηκε θα αγοράσει τα αεροσκάφη και στη συνέχεια θα τα εκμισθώσει στην Ελλάδα, με το σχετικό κέρδος βέβαια, καθώς η αγορά τους απευθείας από την Ελλάδα κρίθηκε ως αδύνατη  για επίσης άγνωστους λόγους.

Άλλες χώρες όπως η Πολωνία και η Σιγκαπούρη αποφύγουν τέτοιες συμφωνίες.

Οι δύο χώρες έχουν παραγγείλει συγκρίσιμο αριθμό εκπαιδευτικών αεροσκαφών Μ-346 , με αυτά που θα ενοικιάσει η ΠΑ.

Η πρώτη παραγγελία -η οποία αποτέλεσε ταυτόχρονα και τον πρώτο εξαγωγικό πελάτη για το αεροσκάφος της τότε Alenia-Aermacchi-  ήρθε από την Σιγκαπούρη και αφορούσε  12  εκπαιδευτικά υπογράφηκε  το 2010 και οι παραδόσεις ξεκίνησαν το 2012.

Η παραγγελία, μαζί με όλα τα παρελκόμενα (προσομοιωτές, υλικοτεχνική υποδομή) ήταν ύψους 410 εκατ. $.

Η δεύτερη παραγγελία ήταν αυτή της Πολωνίας. Πιο συγκεκριμένα η Αεροπορία της χώρας προχώρησε στην παραγγελία 8+4 αεροσκαφών Μ-346 από την Leonardo.

Η πρώτη παραγγελία για 8 αεροσκάφη δόθηκε τον Φεβρουάριο του 2014 και ήταν ύψους 280 εκατ. € ενώ η δεύτερη ήταν  προαίρεση που ασκήθηκε το 2017 για τέσσερα αεροσκάφη ύψους 115 εκατ. €, για ένα σύνολο 395 εκατ. €, συμπεριλαμβανομένων προσομοιωτή πτήσης  και υλικού τεχνικού εξοπλισμού (υπολογιστές, βιβλιογραφία κτλ.).

Η Ελλάδα θα δώσει 1,65 δισ.€ για ενοικίαση 12 M-346 και επαναφορά σε υπηρεσία 25 T-6A Texan II.

The Israel & Hellenic Ministries of Defense have signed the biggest defense agreement to date between Israel and Greece. It amounts to around NIS 5.4 billion and includes the establishment of an International Flight Training Center for the Hellenic Air Force, by @ElbitSystemsLtd pic.twitter.com/TNulvgcZCN

— Ministry of Defense (@Israel_MOD) April 18, 2021

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ