Το συγκεκριμένο πλήρωμα του B-52H που πέταξε έως τη Μαύρη Θάλασσα από την Βρετανία και στη συνέχεια επέστρεψε πίσω πρέπει να θυμάται για πολύ καιρό αυτή την αποστολή.

Όχι μόνο έγινε μάρτυρας εμπλοκών μεταξύ ελληνικών και τουρκικών F-16 στο Αιγαίο, αλλά κινδύνευσε και να συγκρουστεί στον αέρα με ένα ρωσικό Su-27 εξαιτίας μιας ακατανόητης ενέργειας του Ρώσου πιλότου.

Αυτό όμως που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη τους είναι ο εντελώς αψυχολόγητος και επικίνδυνος ελιγμός ενός Ρώσου πιλότου περνώντας μόλις 100 μέτρα από το ρύγχος του B-52! 

Στο περιστατικό που έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή (28/09) πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, όταν δύο ρωσικά μαχητικά Su-27 αναχαίτισαν ένα βομβαρδιστικό Β-52Η της Αμερικανικής Αεροπορίας, αναφέρθηκε ο στρατηγός Τζεφ Χάριγκιαν.

Ο διοικητής των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στην Ευρώπη ανέφερε πως οι Ρώσοι πιλότοι διέσχισαν 100 μέτρα από τη μύτη του B-52 πολλές φορές και προκάλεσαν επίσης αναταράξεις στο B-52, περιορίζοντας την ικανότητά του να κάνει ελιγμούς.

«Ενέργειες όπως αυτές αυξάνουν το δυναμικό σύγκρουσης αεροπλάνων, είναι περιττές και ασυνεπείς με την καλή αεροπλοΐα και τους διεθνείς κανόνες πτήσεων. Ενώ τα ρωσικά αεροσκάφη λειτουργούσαν στο διεθνή εναέριο χώρο, έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια της πτήσης των εμπλεκόμενων αεροσκαφών. Περιμένουμε από αυτά να λειτουργούν σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα που έχουν τεθεί για να διασφαλίσουν την ασφάλεια και να αποτρέψουν ατυχήματα», ανέφερε σχετικά o στρατηγός Τζεφ

«Το αμερικανικό βομβαρδιστικό πέταξε πάνω από 30 χώρες του ΝΑΤΟ «για να δείξει την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ, να ενισχύσει την ετοιμότητα και να προσφέρει ευκαιρίες κατάρτισης με στόχο την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας για όλα τα συμμετέχοντα αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμάχων του ΝΑΤΟ», τόνισε από την πλευρά της- στην ανακοίνωσή της- η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ