Η Σλοβακία αγοράζει Blackhawk

Η Υπηρεσία Συνεργασίας Ασφαλείας του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (DSCA) ανακοίνωσε πως ενέκρινε την πώληση εννέα ελικοπτέρων γενικής χρήσης UH-60M Black Hawk στη Σλοβακία.
Η Σλοβακία θέλει τα ελικόπτερα για να αντικαταστήσει τον στόλο των 14 σοβιετικής προέλευσης ελικοπτέρων Mil Mi-17. Η συμφωνία Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού (FMS) χρειάζεται την έγκριση του Κογκρέσου, και τότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις.
Όταν ανακοινώθηκε το σχέδιο απόκτησης των ελικοπτέρων από την Κυβέρνηση της Σλοβακίας το εκτιμώμενο κόστος ήταν 348 εκατομμύρια δολάρια ($). Η ανακοίνωση της DSCA ανεβάζει το εκτιμώμενο κόστος στα 450 εκατ. $ αν ασκηθούν όλες οι προαιρέσεις.
Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Σλοβακίας για το 2014 ήταν σχετικά μικρός 744 εκατ ευρώ, περίπου 848 εκατ. $.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr