Το αμερικανικό Ναυτικό ανακοίνωσε την αρχική επιχειρησιακή ετοιμότητα  IOC για το αεροσκάφος E-2D Advanced Hawkeye το οποίο αποτελεί βελτιωμένη έκδοση του E-2C και η πρώτη ναυτική Μοίρα η οποία θα γίνει επιχειρησιακή με τον τύπο είναι η VAW-125 η οποία έχει την έδρα της στον ναυτικό αεροσταθμό του Norfolk, Va.

Μέχρι τώρα το αμερικανικό Ναυτικό έχει παραλάβει 15 E-2D με περισσότερα αεροσκάφη να ξεκινήσουν να παραδίδονται σύντομα. Ακόμη 50 E-2D βρίσκονται υπό παραγγελία και το αμερικανικό Ναυτικό ελπίζει μέχρι το 2027 να έχει στη διάθεσή του 75 Advanced Hawkeye.

Το αεροσκάφος θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για το αμερικανικό Ναυτικό καθώς αναμένεται να αποτελέσει τον κεντρικό κόμβο του συστήματος NIFC-CA (Naval Integrated Fire Control-Counter Air).

Η πρώτη ομάδα που εφοδιαστεί με το δίκτυοκεντρικό σύστημα είναι η ομάδα του αεροπλανοφόρου Theodore Roosevelt. CSG.

Νωρίτερα μέσα στο χρόνο το αμερικανικό Ναυτικό είχε πραγματοποιήσει επίδειξη των ικανοτήτων του NIFC-CA μέσω του νέου ραντάρ της Lockheed Martin APY-9 UHF-band χρησιμοποιώντας επίσης το σύστημα Link-16 όπως και το σύστημα CEC (Cooperative Engagement Capability) παρέχοντας στοχοποίηση τόσο στα F/A-18 Super Hornet όσο και στα σκάφη Aegis με το νέο βλήμα SM-6.

Μελλοντικά τα E-2D πρόκειται να εφοδιαστούν με τεχνολογίες δίκτυοκεντρικής σκόπευσης  TTNT (Tactical Targeting Network Technologies) μέσω των οποίων θα είναι δυνατή η αύξηση της εμβέλειας και του εύρους των συχνοτήτων. Η ολοκλήρωση των νέων αυτών τεχνολογιών πρόκειται να ξεκινήσει το 2015.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ