Κινεζικά ΜΜΕ: Πιο πολύ βομβαρδιστικό παρά μαχητικό το J-20!
Το νέο μαχητικό 5ης γενιάς της Κίνας J-20 μπορεί να έχει καλύτερες επιδόσεις στις αποστολές αέρος-εδάφους από ότι έχει το αμερικανικό F-22 αναφέρει το Beijing Sina Military Network.
Αφορμή για αυτή την εκτίμηση οι νέες φωτογραφίες του τρίτου πρωτότυπου του αεροσκάφους με αριθμό σειράς «2011» όπου φαίνεται προσθήκη ενός νέου ηλεκτροπτικού συστήματος κάτω από το ρύγχος κάτι που σύμφωνα με κινέζους ειδικούς καταδεικνύει το γεγονός ότι το αεροσκάφος έχει σχεδιαστεί με έμφαση στις αποστολές αέρος-εδάφους και όχι εναέριας υπεροχής όπως αρχικά νομιζόταν!
Όπως αναφέρεται από ντα κινεζικά ΜΜΕ με τη σχεδίαση stealth το κινεζικό μαχητικό θα μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος. Άλλωστε οι περισσότερες αποστολές που πραγματοποιούν τα αμερικανικά F-16 και F-15E στο Αφγανιστάν είναι εναντίον στόχων εδάφους ενώ και το F-22, ενώ ειδικά για το τελευταίο μπορεί να εντοπιστεί από συστήματα ESM όταν επιχειρεί να εγκλωβίσει στόχους εδάφους κινούμενους καθώς θα έχει σε λειτουργία το ραντάρ του.
Μάλιστα όπως τονίζεται και με τους 35 κινεζικούς δορυφόρους του συστήματος πλοήγησης Beidou Navigation System το J-20 θα μπορεί να εξαπολύει επιθέσεις με όπλα βάσει συντεταγμένων όπως κάνει το F-22 και το F-35 με τις βόμβες JDAM χρησιμοποιώντας το σύστημα GPS. Το J-20 θα μπορεί να μεταφέρει εσωτερικά μέχρι και 4 βλήματα αέρος-αέρος ενώ η Κίνα ήδη αναπτύσσει βόμβες ανάλογες της JDAM αλλά και της SDB. Το J-20 θα μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 24 SDB (Small Diameter Bomb) ενώ to F-22 μπορεί να μεταφέρει μέχρι οκτώ. Τέλος όπως υπογραμμίζεται εάν το σύστημα του J-20 προσαρμοστεί και στα μαχητικά τέταρτης γενιάς όπως το Su-30/J-11 ή το J-10 τότε και αυτά θα αποκτήσουν δυνατότητα προσβολής στόχων εδάφους από μεγάλες αποστάσεις.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr