Η Αργεντινή και ύστερα από την απόφαση της Βραζιλίας να προμηθευτεί 36 μαχητικά αεροσκάφη JAS-39 Gripen έχει αρχίσει να εξετάζει εναλλακτικές πιο οικονομικές λύσεις – καθόσον βρίσκεται σε τραγική οικονομική κατάσταση- για την ενίσχυση της Αεροπορίας της.

Συμφώνα με δημοσιεύματα η χώρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για την προμήθεια 18 αεροσκαφών Kfir Block 60 τα οποία είναι μετασκευασμένα από την ισραηλινή ΙΑΙ. Η διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και έρχονται μετά το διαφαινόμενο ναυάγιο αντίστοιχων διαπραγματεύσεων με την ισπανική Αεροπορία για την αγορά 16 Mirage F-1C.

Το Σεπτέμβριο του 2013 η ΙΑΙ είχε ανακοινώσει ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τουλάχιστον δύο Αεροπορίας οι οποίες είχαν επιδείξει ενδιαφέρον για το Kfir Block 60.

Μάλιστα στέλεχος της εταιρείας είχε ανακοινώσει ότι οι πρώτες παραδόσεις θα μπορούσαν να γίνουν και εντός ενός χρόνου σε μια ποσότητα που αντιστοιχεί σε «δύο με τρεις μοίρες».

Βάσει του τελευταίου εκσυγχρονισμού του αεροσκάφους η ΙΑΙ προσφέρει το αεροσκάφος με πλήρες πακέτο υποστήριξης του κινητήρα J-79 και ραντάρ AESA EL/M-2032 καθώς και ανοικτή αρχιτεκτονική για την προσθήκη νέων συστημάτων όποτε κριθεί απαραίτητο.

Αρχικά σχεδιασμένο για την ισραηλινή Αεροπορία το Kfir διανύει την τέταρτη δεκαετία της ζωής του αλλά με συνεχείς αναβαθμίσεις καταφέρνει να παραμένει σε ενεργό υπηρεσία. Σήμερα το αεροσκάφος χρησιμοποιούν τρείς χώρες ο Ισημερινός, η Κολομβία και η Σρι Λάνκα. Τα πλέον σύγχρονα αεροσκάφη είναι αυτά της Κολομβίας C10/C12 τα οποία φέρουν ραντάρ AESA, έγχρωμες οθόνες πολλαπλών λειτουργιών, πιστοποίηση για το ατρακτίδιο Litening II και ικανότητα ανεφοδιασμού στον αέρα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ