Οι ΗΠΑ ακύρωσαν την option παλαιότερου συμβολαίου για παραγγελία 15 ελικοπτέρων Mil Mi-17 από τον ρωσικό κρατικό φορέα αμυντικών εξαγωγών Rosoboronexport για λογαριασμό του αφγανικού Στρατού, εξαιτίας των συνεχιζόμενων ρωσικών παραδόσεων οπλισμού στο καθεστώς του Bashar Al Assad.

Την ανακοίνωση της ακύρωσης της παραγγελίας από το αμερικανικό Πεντάγωνο έκανε γερουσιαστής.

«Επικροτώ την απόφαση του υπουργείο Άμυνας να ακυρώσει την παραγγελία 15 ελικοπτέρων Mi-17 από την Rosoboronexport» είπε ο γερουσιαστής John Cornyn στο AP.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου επιβεβαίωσε την σχετική είδηση λέγοντας πως «οι ΗΠΑ δεν έχουν σχέδια να προχωρήσουν στην παραγγελία επιπρόσθετων ελικοπτέρων πέραν αυτών που έχουν ήδη παραγγελθεί».

Ήδη έχουν παραγγελθεί 30 Mi-17 και έχουν πληρωθεί.

Η Ρωσία από την πλευρά της έχει δηλώσει πως οι παραδόσεις αμυντικού υλικού στη Συρία είναι στο πλαίσιο υπαρχόντων συμφωνιών και υποχρεώσεων της ρωσικής πλευράς προς τη Δαμασκό, βάσει νόμιμων συμβολαίων.

Τα 15 ελικόπτερα Mi-17 αξίας 345 εκατ. $ ήταν να παραγγελθούν από τις ΗΠΑ το 2014 για να παραδοθούν στις αφγανικές δυνάμεις.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ