Το Eurofighter ξεκίνησε δοκιμές με ρουκέτες APKWS – Για να αντιμετωπίσει οικονομικά drones
Θα συνεχιστούν δοκιμές και με πυραύλους αέρος-αέρος
Η BAE Systems δοκίμασε με επιτυχία το χαμηλού κόστους πυραυλικό σύστημα ακριβείας APKWS σε ένα μαχητικό Eurofighter Typhoon, για να ενισχύσει την ικανότητα αντιμετώπισης drones.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η BAE είχε επιβεβαιώσει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες σκοπιμότητας για την ενσωμάτωση μιας βελτιστοποιημένης έκδοσης του APKWS II στα Typhoon.
Η εταιρεία ανέφερε σε σημερινή της δήλωση ότι η δοκιμή, η οποία διεξήχθη από το κέντρο ανάπτυξης δοκιμών πτήσης στο Γουόρτον της Αγγλίας, περιελάμβανε ένα αεροσκάφος δοκιμών και αξιολόγησης Eurofighter της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) του Ηνωμένου Βασιλείου που χτύπησε έναν επίγειο στόχο σε ένα βρετανικό στρατιωτικό πεδίο δοκιμών.
We’ve successfully completed test firing of a low-cost precision weapon equipped with an APKWS® laser guidance kit launched from a @eurofighter Typhoon.
The trial is a major step in delivering a highly effective, affordable solution to counter uncrewed aircraft systems (C-UAS)… pic.twitter.com/uywr03pnLQ
— BAE Systems (@BAESystemsplc) April 8, 2026
Αυτό το γεγονός «θα παράσχει πολύτιμες πληροφορίες για το πώς ένα όπλο ακριβείας χαμηλού κόστους θα μπορούσε να ενσωματωθεί στο αεροσκάφος, ιδίως για την αντιμετώπιση όπλων UAS, όπου απαιτούνται οικονομικά προσιτές επιλογές αναχαίτισης», σημειώνεται στην ανακοίνωση. «Επίσης, αποτελεί μέρος μιας σειράς βελτιώσεων δυνατοτήτων που έχουν προγραμματιστεί για το Typhoon για την αύξηση της ισχύος του αεροσκάφους σε τρέχουσες και μελλοντικές αεροπορικές επιχειρήσεις μάχης».
Tα κιτ καθοδήγησης APKWS χρησιμοποιούνται για τη μετατροπή μη κατευθυνόμενων πυραύλων 2,75 ιντσών, όπως ο Hydra 70 Mk 66, σε κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας.
Τα επόμενα βήματα θα περιλαμβάνουν δοκιμές αέρος-αέρος.