Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ παραδέχτηκε πριν από λίγο ότι είναι τρία τα αμερικανικά F-15E Strike Eagles που πετούσαν πάνω από το Κουβέιτ και ότι καταρρίφθηκαν από… φίλια πυρά!

«Και τα έξι μέλη του πληρώματος εκτινάχθηκαν με ασφάλεια, έχουν ανακτηθεί με ασφάλεια και βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση», αναφέρει η CENTCOM και προσθέτουν:

«Το Κουβέιτ έχει αναγνωρίσει αυτό το περιστατικό και είμαστε ευγνώμονες για τις προσπάθειες των ενόπλων δυνάμεων του Κουβέιτ και την υποστήριξή τους σε αυτή τη συνεχιζόμενη επιχείρηση».

Πριν από κάποιο χρονικό διάστημα υπήρξαν αναφορές ότι οι Ρώσοι έδωσαν στους Ιρανούς ένα σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, το Krasukha-2.

Έχει την δυνατότητα να εμφανίζει στα εχθρικά ραντάρ τους φίλιους στόχους ως αντιπάλους!

Δηλαδή, στα ραντάρ των Αμερικανών εμφανίζονται τα μαχητικά ως ιρανικά και γι’ αυτό έγινε η μαζική κατάρριψη.

Στα ραντάρ τους είδαν να εκπέμπεται διαφορετικό IFF.

Όταν συνέβη το περιστατικό αυτό κατά τις πρωινές ώρες το υπουργείο Άμυνας του Κουβέιτ, δεν ανακοίνωσε τον συνολικό αριθμό των F-15 που καταρρίφθηκαν και προφανώς ήταν σε δύσκολη θέση να το πράξει γιατί επικοινωνιακά πρόκειται για μεγάλο πλήγμα για τους Αμερικανούς.

Ουδέποτε στην σύγχρονη πολεμική ιστορία έχουν υποστεί τέτοιο «κάζο».

.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ