ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
15:59
13/05/2009


Με νέα αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH-2000GR αλλά και Μ109Α3GEΑ2 πρόκειται να ενισχυθεί πολύ σύντομα το πυροβολικό μάχης του Στρατού. Αναφορικά με τα PzH-2000 εγκρίθηκε από τον υπουργό Άμυνας η εισήγηση του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) για την απόκτηση επιπλέον συστημάτων. Για τα Μ109Α3GEΑ2 υπογράφηκε η αρχική έγκριση προμήθειας.  Η προμήθεια των Μ109Α3GΕΑ2, εκκρεμούσε εδώ και έξι χρόνια! 


Με νέα αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH-200GR αλλά και Μ109Α3GEΑ2 πρόκειται να ενισχυθεί πολύ σύντομα το πυροβολικό μάχης του Στρατού. Αναφορικά με τα PzH-2000 εγκρίθηκε από τον υπουργό Άμυνας η εισήγηση του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) για την απόκτηση επιπλέον συστημάτων. Για τα Μ109Α3GEΑ2 υπογράφηκε η αρχική έγκριση προμήθειας. Η προμήθεια των Μ109Α3GΕΑ2, εκκρεμούσε εδώ και έξι χρόνια! 

Ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης ενέκρινε την εισήγηση του ΓΕΣ για την συγχώνευση των δύο υποπρογραμμάτων και πολύ σύντομα πρόκειται να εκδοθεί η Αρχική Έγκριση Προμήθειας (ΑΕΠ) για 24 νέας παραγωγής αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH-2000GR καθώς και 12 μεταχειρισμένων συστημάτων PzH-2000 από τα αποθέματα του γερμανικού Στρατού, που θα αναβαθμιστούν στο ίδιο επίπεδο με τα ελληνικά.

Η εξέλιξη αυτή είναι ίσως η πιό σημαντική για το ελληνικό πυροβολικό από την εποχή της ένταξης των MLRS σε υπηρεσία πριν από δεκατέσσερα χρόνια. Τα PzH-2000 είναι αυτά που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα σε ένα πεδίο μάχης όπως το ελληνοτουρκικό, λόγω της ταχυβολίας τους και του βεληνεκούς τους..

Εκτός όμως της επικείμενης έκδοσης ΑΕΠ για το συγκεκριμένο σύστημα, υπογράφηκε και η ΑΕΠ για 169 εν ενεργεία και 54 εκτός ενεργείας αυτοκινούμενων πυροβόλων Μ-109Α3GEΑ2 τα οποία υπηρετούν με τα χρώματα του Στρατού της Γερμανίας. Συνολικά 223 αυτοκινούμενα πυροβόλα πρόκειται να αποκτηθούν από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας. Από αυτά τα 169 πρόκειται να αξιοποιηθούν άμεσα στις μοίρες του πυροβολικού μάχης ενώ τα υπόλοιπα 54 θα χρησιμοποιηθούν ως πηγή ανταλλακτικών.

Η αρχική τιμή διαπραγμάτευσης για κάθε μεταχειρισμένο Μ-109 ανέρχεται στα 80.000 ευρώ ενώ στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος η ελληνική πλευρά αναμένεται να παραλάβει και μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών. Η εργοστασιακή αξιοποίηση των πυροβόλων θα γίνει στην χώρα μας σε στρατιωτικά εργοστάσια και λόγω ακριβώς του γεγονότος αυτού το ΓΕΣ έχει αποφασίσει την πλήρη αξιοποίηση όλων των στοιχείων τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν επ’ ωφελεία της μαχητικής ικανότητας του πυροβολικού. Έτσι, από τα 54 συστήματα τα οποία πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως ανταλλακτικά θα αφαιρεθούν όλα τα υποσυστήματα τα οποία μπορούσαν να εγκατασταθούν στα 50 περίπου εν υπηρεσία Μ109Α3GEA1. Το αποτέλεσμα θα είναι τα υπάρχοντα συστήματα να αναβαθμιστούν και αυτά στο επίπεδο Α3GEA2, δηλαδή θα αποκτήσουν ικανότητες εφάμιλλες με τα 169 υπό προμήθεια συστήματα.

Ο τελικός στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η πλήρης ομογενοποίηση του στόλου των αυτοκινούμενων πυροβόλων του τύπου με την επιχειρησιακή αξιοποίηση άνω των 200 συστημάτων της έκδοσης Μ109Α3GEΑ2. Με τον τρόπο αυτό ο σχεδιασμός προβλέπει την συγκρότηση 11 μοιρών αυτοκινούμενου πυροβολικού, με 18 συστήματα ανά μοίρα, οι οποίες και θα αναπτυχθούν σε σημεία ανάλογα με τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς του ΓΕΣ. Επιπροσθέτως, η είσοδος των νέων αυτών συστημάτων θα επιτρέψει να αποσυρθούν όλα τα εναπομείναντα ρυμουλκούμενα πυροβόλα των 155 χιλ. όπως επίσης και τα υπόλοιπα σε υπηρεσία αυτοκινούμενα πυροβόλα Μ-110Α2 των 8 ιντσών (203 χιλ.).

Έτσι, με την υλοποίηση των προαναφερθέντων προγραμμάτων, το πυροβολικό μάχης θα διαθέτει σε ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα 60 υπερσύγχρονα αυτοκινούμενα πυροβόλα ΡzH-2000GR και 220 μεγάλων δυνατοτήτων M109Α3GEΑ2. Αξίζει να σημειωθεί πως τα M109Α3GEΑ2 λόγω του ενσωματωμένου συστήματος AURORA που διαθέτουν έχουν την δυνατότητα αυτόνομης τάξης και προσανατολισμού γεγονός που τους επιτρέπει την υιοθέτηση νέων τακτικών μάχης (όπως της πρακτικής «shoot and scoot» - «πυροβολώ και φεύγω»).

Θα πρέπει να επισημανθεί επίσης πως τα συστήματα που έχουν ενσωματωθεί στα εν λόγω συστήματα τα καθιστούν σημαντικά ικανότερα σε σχέση με τα M-109A5 και τα Μ-109Α6 Paladin που κάποιοι κύκλοι προωθούν ως εναλλακτική επιλογή από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού και τα οποία κυρίως είναι πυροβόλα που λόγω σοβαρών προβλημάτων ή αβαριών δεν χρησιμοποιούνται στις επιχειρήσεις.

Μετά την υπογραφή από τον υπουργό ο φάκελος επέστρεψε στην ΓΔΑΕΕ η οποία και αναμένεται να εκδώσει και την Request for Proposal (RfP) προς την γερμανική κυβέρνηση. Το defencenet.gr δεν έχει παρά να παρατηρήσει πως η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί και την κατάλληλη «απάντηση» στην παρουσία των τουρκικών Firtina στην άλλη πλευρά του Έβρου. 

Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr            

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο defencenet.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το defencenet.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com